Ocrotitorii școlilor teologice, sărbătoriți la Iași și Botoșani

Sfinții Trei Ierarhi sunt sărbătoriți în aceste zile prin ample manifestări la Iași și Botoșani, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. În aceste activități sunt implicați atât elevii seminariști, cât și profesorii lor.

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sfântul Vasile cel Mare’ din Iași manifestările dedicate sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi au început miercuri, 26 ianuarie 2011. În Capela ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ a seminarului a fost oficiată, acum două zile, o slujbă de Te Deum cu prilejul zilelor școlii. De la ora 12:00, arhim. Constantin Chirilă, slujitor la Catedrala mitropolitană din Iași, a susținut conferința ‘Cum să ne îmbunătățim viața duhovnicească în lumea secularizată de astăzi’ și a fost proiectat filmul ‘Steluțe pe pământ’. Ieri-dimineață s-a oficiat Sfânta Liturghie în cinstea Sfântului Ioan Gură de Aur. Apoi s-a derulat concursul interdisciplinar pentru clasele a IX-a: fizică, chimie, informatică, biologie, care a fost urmat de sesiunea de comunicări științifice ale profesorilor și elevilor. Tot ieri a fost pusă în scenă piesa ‘Procesul domnului Neglijilă’ și s-a deschis expoziția de produse reciclate ‘Deșeuri ce au urmat o altă cale’. Ieri, secția Patrimoniu cultural de la Seminarul Teologic Ortodox din Iași a organizat o expoziție de icoane și sculpturi ornamentale. Mâine, 29 ianuarie 2011, de la ora 17:00, în capela seminarului va fi oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia, iar duminică dimineață vor fi săvârșite Utrenia și Sfânta Liturghie.

Însemnătatea operei Sfinților Trei Ierarhi din punct de vedere teologic, moral și literar

La Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Sfântul Gheorghe’ din Botoșani a avut loc ieri o activitate dedicată Sfinților Trei Ierarhi. Părintele profesor Grigore Diaconu, directorul Seminarului Teologic Ortodox de la Botoșani, a ținut un cuvânt de învățătură despre viața Sfinților Trei Ierarhi. Elevii Cuibar Dumitru, Ilaș Alina și Dulgheriu Ioan au susținut câte un referat. Pr. prof. Visarion Vizitiu și prof. Mariu Râznic au vorbit despre însemnătatea operei Sfinților Trei Ierarhi din punct de vedere teologic, moral și literar. La final, Corul ‘Biruitorii’ al Seminarului Teologic Ortodox din Botoșani, dirijat de pr. prof. Constantin Zăiceanu, a susținut un concert de cântări religioase. ‘Sâmbătă seara la Biserica ‘Sfânta Parascheva’ din Botoșani va fi oficiată slujba Vecerniei unită cu Litia închinată Sfinților Trei Ierarhi, la care vor participa elevii și profesorii seminarului. Duminică va fi săvârșită Sfânta Liturghie în cinstea celor care ocrotesc școlile teologice’, a declarat pr. prof. Grigore Diaconu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…