Ocrotitorii românilor din Scandinavia

Greutățile și nevoile care i-au determinat pe români să părăsească țara și să se stabilească în țările occidentale, temporar sau definitiv, nu i-au împiedicat totuși să ia cu ei pe sfinții în iubirea cărora au crescut pe pământul natal. Așa se face că cele mai multe comunități ortodoxe românești din diaspora au ca ocrotitori sfinți români, în cinstea cărora au ridicat biserici, centre sociale, culturale sau misionare.

Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord este eparhia cu cele mai multe parohii care au ca ocrotitori sfinți români. Începând cu paraclisul Centrului Eparhial de la Stockholm, care are ca ocrotitori pe Sfântul Apostol Andrei și pe Sfinții Voievozi Români, aproape toate parohiile din Scandinavia își desfășoară viața liturgică sub ocrotirea sfinților români, fapt care devenit liantul spiritual cu țara natală și un mod de păstrare a conștiinței și identității naționale. ‘În acest minunat cadru al Europei de Nord, unde am ales să trăim, chiar dacă dorul de casă ne copleșește uneori, prin credință întotdeauna depășim tristețile înstrăinării, care trebuie să devină prilej binecuvântat și mântuitor de răscumpărare a timpului, avându-i călăuze pe sfinții care au biruit în Hristos. Majoritatea comunităților noastre euharistice din diaspora sunt ocrotite în mod deosebit de sfinții neamului nostru, însă și de sfinții ortodocși care au odrăslit în Apus și care ne sunt tuturor pildă de jertfă, iubire și dăruire. Cred că una dintre datoriile noastre în diaspora este de a redescoperi și sfinții ortodocși care s-au nevoit pentru Hristos în aceste ținuturi și de a mijloci această regăsire a lor și pentru compatrioții lor care nu mai au modele vrednice de urmat într-o lume atât de secularizată cum este cea occidentală. De pildă, ocrotitorii Episcopiei noastre Ortodoxe Române a Europei de Nord sunt Sfântul Apostol Andrei, cel care ne-a adus nouă românilor Evanghelia mântuirii, însă și Sfinții Voievozi Români: Ștefan cel Mare al Moldovei, Neagoe Basarab al Țării Românești și Constantin Brâncoveanu cu fiii săi. I-am ales ocrotitori pe Sfinții noștri Domnitori, Apărători și Mărturisitori ai credinței ortodoxe și datorită faptului că Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord își desfășoară misiunea în țări monarhice, unde este frecventă cinstirea Sfinților Regi, creștinători ai Scandinaviei’, a spus Preasfințitul Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord.

Centrul de tineret, Biroul de pelerinaje și atelierele eparhiale – patronate de sfinți români

Tot sub patronajul unui sfânt român se află și Centrul de tineret al Episcopiei Europei de Nord, care cooptează pe toți tinerii români aflați în țările scandinave în proiecte menite să le faciliteze realizarea unor frumoase legături de suflet între ei, cunoașterea și aprofundarea tradițiilor noastre ortodoxe românești, precum și implicarea lor și a familiilor acestora în viața fiecărei comunități parohiale în parte. Centrul de tineret ‘Sfântul Voievod Ștefan cel Mare’ are filiale în mai multe comunități românești din cadrul eparhiei, iar anual organizează întâlnirea generală cu reprezentanții tineretului ortodox român din Peninsula Scandinavă, la care participă și Preasfințitul Episcop Macarie. Tot în cadrul centrului de tineret funcționează sectorul școlilor parohiale, care coordonează proiectele școlilor duminicale sau parohiale din cadrul comunităților românești. Pentru ca tinerii și copiii să nu își uite rădăcinile, tradițiile și credința lor ortodoxă, în parohiile din episcopie se încearcă organizarea de cursuri săptămânale, pe segmente de vârstă și pe categorii tematice, care să se regăsească într-o unitate didactică și educațională, sub coordonarea acestui centru de tineret al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord.

Centrul de pelerinaj al Episcopiei Europei de Nord se bucură, de asemenea, de ocrotirea unui sfânt rodit de glia românească. Sfântul Antipa de la Calapodești este cel care îi însoțește pe românii din Scandinavia în pelerinajele anuale pe care le fac în România, în Țara Sfântă sau în locurile unde s-au nevoit sfinții Nordului. De asemenea, Sfinții Martiri Brâncoveni și Sfânta Muceniță Filofteia de la Curtea de Argeș sunt ocrotitorii atelierelor de pictură, broderie și veșminte ale eparhiei, în care se realizează icoane și veșminte bisericești pentru toate parohiile din eparhie.

Bucuria românilor din țările nordice

Cultul Sfinților Români a înflorit în pământul Scandinaviei în ultimii ani atât de mult, încât a doua duminică după Rusalii a devenit una dintre cele mai îndrăgite sărbători ale Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord. ‘Câtă bucurie avem la sărbătorile închinate sfinților, membrii proslăviți ai Trupului lui Hristos și la sărbătorile sfinților noștri români. Sfințenia lor, cărora cei mai mulți le purtăm numele, este o strălucire a sfințeniei lui Hristos Însuși. Sărbătorirea unui sfânt înseamnă sărbătorirea unui har special iradiind de la Hristos Însuși asupra sfântului și asupra noastră; înseamnă a-L sărbători pe Domnul într-unul din aspectele Sale particulare reprezentat prin acest sfânt; înseamnă a intra în relația de rugăciune care unește acest sfânt cu Hristos spre folosul nostru duhovnicesc. Sărbătorile Domnului înnoiesc mistic faptele minunate ale vieții Sale, iar sărbătorile sfinților actualizează în chip mistic viața lor, folosințele lor, jertfa lor ca participare la viața, patima, moartea și Învierea Mântuitorului nostru’, a mai spus Preasfințitul Episcop Macarie.

Sfinții care alină dorul de țara natală

În Suedia au fost închinate sfinților români șapte parohii, iar în Norvegia și Danemarca toate comunitățile românești s-au așezat sub acoperământul spiritual al unor sfinți precum: Sfinții Ierarhi Iorest, Sava și Ghelasie de la Râmeț, Mitropoliții Transilvaniei (Parohia BorÃ¥s); Sfinții Ierarhi Varlaam, Dosoftei și Teodosie de la Brazi, Mitropoliții Moldovei (Parohia Göteborg); Sfinții Cuvioși Daniil Sihastrul și Paisie de la Neamț (Parohia Jönköping); Parohia Sfinții Martiri Năsăudeni: Atanasie din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu (Parohia Sölvesborg); Sfinții Ierarhi Iachint de Vicina, Antim Ivireanul și Grigorie Dascălu, Mitropoliții Țării Românești (Parohia Uppsala); Sfinții Martiri Brâncoveni (Parohia VästerÃ¥s); Sfântul Ierarh Mărturisitor Iosif din Maramureș (Parohia Växjö); Sfinții Ierarhi Pahomie de la Gledinul Bistriței și Ioan de la Râșca și Secu, Episcopii Romanului (Parohia Aalborg); Sfintele Cuvioase Parascheva, Teodora de la Sihla (Parohia Ã…rhus); Sfinții Cuvioși Grigorie Decapolitul și Nicodim cel Sfințit de la Tismana (Parohia Copenhaga); Sfântul Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava (Parohia Herning); Sfinții Cuvioși Dimitrie cel Nou din Basarabi și Ioan Iacob de la Neamț (Parohia Odense); Sfinții Cuvioși Ioan Casian și Gherman din Dobrogea (Parohia Sønderborg); Sfinții Cuvioși Iosif de la Văratec și Gheorghe de la Cernica (Parohia Viborg); Parohia Sfinții Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel (Parohia Ã…lesund); Parohia Sfintele Mucenițe Filofteia de la Argeș, Tatiana de la Craiova (Parohia Bergen); Sfinții Mucenici Ioan Valahul (Parohia Oslo); Sfinții Ierarhi Calinic de la Cernica (Parohia Stavanger); Parohia Sfinții Voievozi Ștefan cel Mare, Neagoe Basarab (Parohia Trondheim). În sărbătoare se află astăzi și Parohia ortodoxă română din Roskilde – Danemarca, care are hramul Sfinților Români. (Articol publicat în ziarul „Lumina de Duminică” din data de 26 iunie 2011)

Comentarii Facebook


Știri recente