Ocrotitorii învățământului teologic serbați în Moldova

Credincioșii din toată Moldova i-au cinstit ieri pe Sfinții Trei Ierarhi. Încă din ajunul sărbătorii, în bisericile și mănăstirile ocrotite de cei trei sfinți din calendarul Bisericii noastre, s-a oficiat slujba Privegherii. La Seminarul Teologic Liceal Ortodox din Roman a fost organizat ieri un concurs dedicat patronilor învățământului teologic, informează „Ziarul Lumina”.

Credincioșii au participat în număr mare la hramul Mănăstirii ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din Iași. Duminică, 29 ianuarie, a fost oficiată slujba Privegherii de către Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de Corul ‘Anghelos’ al Mănăstirii ‘Sfinții Trei Ierarhi’, dirijat de Cezar Cocuz, și de Corul ‘Byzantion’ din Iași, dirijat de prep. univ. drd. Adrian Sîrbu. Credincioșii care au venit la această slujbă s-au închinat la racla ce adăpostește un fragment din moaștele Sfântului Vasile cel Mare, aflată în acest sfânt lăcaș, iar la final au primit litie. ‘În fiecare an particip cu bucurie la hramul acestei mănăstiri. M-am rugat Sfinților Trei Ierarhi pentru sănătate, ajutor în familie și pentru pace în țara noastră. Credința în Dumnezeu și rugăciunile către sfinții mijlocitori înaintea Preasfintei Treimi ne întăresc să trecem peste greutățile care apar’, a declarat Maria Ungureanu din Iași.

Lucrări de restaurare la biserica Mănăstirii ‘Sfinții Trei Ierarhi’

Sfânta Liturghie a fost oficiată ieri-dimineață în biserica Mănăstirii ‘Sfinții Trei Ierarhi’ de un sobor de preoți, stareți de la mai multe mănăstiri din Arhiepiscopia Iașilor, și diaconi. Cuvântul de învățătură a fost rostit de arhim. Ioan Harpa, care a vorbit despre mărturisirea comună pe care au avut-o Sfinții Trei Ierarhi în ceea ce privește dreapta credință. Arhim. Ioan Harpa a amintit că Sfinții Trei Ierarhi au mărturisit dreapta credință, răbdând nedreptăți și suferințe. Biserica Mănăstirii ‘Sfinții Trei Ierarhi’ se află într-un proces de reconsolidare și restaurare. Curățarea sculpturii exterioare este finalizată. ‘Anul acesta nădăjduim, cu ajutorul lui Dumnezeu, să terminăm lucrările pentru a fi demontate schelele din exteriorul sfântului lăcaș. În interior se realizează în prezent curățarea picturii’, a explicat arhim. Nichifor Horia, starețul Mănăstirii ‘Sfinții Trei Ierarhi’ și exarhul administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iașilor.

Binecuvântare arhierească la Suceava

Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, alături de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat duminică, 29 ianuarie, slujba Vecerniei la Biserica ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din Suceava. După cum ne-a relatat pr. paroh Dragoș Buta, care este și consilier cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, la final, Înalt Preasfinția Sa a rostit o predică în care a arătat frumusețea învățăturilor Sfinților Trei Ierarhi, cei care ocrotesc așezămintele teologice. În același timp, IPS Pimen a încurajat activitatea pastoral-misionară și social filantropică, mai ales că anul trecut în parohia ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din Suceava au început lucrările pentru ridicarea unui centru de servicii sociale. Programul liturgic a continuat ieri dimineață cu Utrenia, Litia, și Sfânta Liturghie. După ce credincioșii au primit anaforă, s-a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii Bisericii ‘Sfinții Trei Ierarhi’ din Suceava mutați la Domnul.

Concurs dedicat Sfinților Trei Ierarhi, la Roman

Ziua închinată Sfinților Trei Ierarhi, ocrotitorii învățământului teologic, a fost sărbătorită în mod deosebit la Catedrala arhiepiscopală din Roman. PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în ctitoria lui Petru Rareș. Soborul de preoți a fost format din părinții profesori de la Seminarul Teologic Ortodox Liceal ‘Sfântul Gheorghe’ din Roman. Pe lângă cadrele didactice, la slujbă au participat elevii seminarului, o parte dintre ei, reuniți în Corala ‘Melozii Romanului’, oferind răspunsurile liturgice la strană. În cadrul slujbei s-au înălțat rugăciuni pentru vrednicii de pomenire ctitori și slujitori ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Roman. Pr. prof. Gheorghe Smerea, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Roman, a primit din partea Preasfințitului Ioachim Băcăuanul rangul de iconom stavrofor. Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului s-a întâlnit apoi la seminarul romașcan cu elevii din cei patru ani de studiu. În continuare s-a organizat un concurs de cultură generală legat de viața, activitatea și învățătura Sfinților Trei Ierarhi. ‘Concursul a cuprins mai ales întrebări cu privire la implicarea Sfinților Trei Ierarhi în activitatea social-filantropică a Bisericii. PS Ioachim Băcăuanul a fost prezent la concursul elevilor seminariști, oferind din partea Centrului eparhial Roman cărți și diplome. Prin acest concurs, Preasfinția Sa a dorit să-i stimuleze și să-i încurajeze pe elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Roman pentru o cunoaștere profundă a vieții și activității Sfinților Trei Ierarhi’, a declarat pr. Constantin Gherasim, inspector pe Probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Comentarii Facebook


Știri recente