Obștea Schitului Feneș din Episcopia Caransebeșului și-a sărbătorit ocrotitorul

La sărbătoarea Sfântului Ierarh Nectarie Taumaturgul, Schitul Feneș din Episcopia Caransebeșului și-a serbat ocrotitorul, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți, iar ca delegat al Preasfințitului Lucian a fost prezent protosinghelul Casian Rușeț, secretar eparhial, care a transmis cuvântul de binecuvântare al chiriarhului.

Sute de credincioși au luat parte la Sfânta Liturghie săvârșită cu prilejul prăznuirii Sfântului Nectarie Taumaturgul, ocrotitorul Schitului Feneș din Episcopia Caransebeșului. În ajunul praznicului s-a săvârșit în paraclisul schitului slujba Privegherii de către un sobor de preoți, în prezența multor credincioși dornici de priveghere și rugăciune.

Pildă de răbdare pentru monahi

În ziua praznicului, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită de un sobor de zece preoți de la Mănăstirea Piatra Scrisă și de la parohiile învecinate. Ca delegat al ierarhului, a fost prezent părintele protosinghel Casian Rușeț, secretar eparhial, care a transmis cuvântul de binecuvântare și prețuire al Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului.

‘Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul este un sfânt contemporan cu noi, trăitor în secolul al XIX-lea și canonizat de către Biserica Ortodoxă a Greciei în anul 1953. Sfântul Nectarie și minunile sale au pătruns și în țara noastră prin evlavia și râvna preoților și a monahilor care au primit ajutor de la sfânt, dar și prin biruința minunilor săvârșite de moaștele sale, care au devenit izvor de tămăduire. Asemenea altor biserici și mănăstiri, Schitul Feneș din această eparhie a primit ca ocrotitor pe Sfântul Nectarie spre a-l avea ca pildă viețuitorii în răbdare, rugăciune, nevoință și zel misionar. Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul a fost un dascăl exemplar, un călugăr devotat, un misionar harnic și înțelept, un ierarh blând și iubitor de slujire, un îndelung răbdător și un biruitor al răutăților acestei lumi. Iată care sunt virtuțile pe care ni le-a lăsat moștenire acest sfânt, dimpreună cu neprețuita comoară a moaștelor sale care izvorăsc tămăduiri celor bolnavi și neputincioși. Așadar, Sfântul Ierarh Nectarie a fost după îndemnul Mântuitorului păstorul cel bun, care și-a pus viața pentru oile sale nemijlocit, așa cum ne relatează Evanghelistul Ioan în pericopa evanghelică pe care astăzi am citit-o. Cu acest fericit prilej, vă adresăm, părinte egumen și iubiți credincioși, gândul de prețuire al părintelui nostru duhovnicesc, Preasfințitul Episcop Lucian al Caransebeșului, care nu a putut fi astăzi în prezență fizică alături de noi, însă în rugăciune, în cuget și simțiri, Preasfinția Sa ne-a fost alături și ne-a binecuvântat’, a spus părintele Casian Rușeț.

Schitul a luat ființă în 2001

În încheiere, toți credincioșii au fost miruiți și au primit anafură, după care au luat parte la agapa frățească oferită de Schitul Feneș tuturor celor prezenți.

Schitul Feneș a luat ființă la inițiativa preotului Constantin Bertea, vicar-administrativ al Episcopiei Caransebeșului, cu binecuvântarea Preasfințitului Laurențiu, Episcopul Caransebeșului, în anul 2001, prin osteneala monahiei Macrina Vieriu. În clădirile dezafectate preluate de către Episcopia Caransebeșului s-a reușit amenajarea unui paraclis, a unui corp de chilii, trapeză și a unei anexe gospodărești. Începând cu luna septembrie a anului 2008, schitul a fost transformat în schit de călugări, obștea monahală existentă depunând eforturi de finalizare a lucrărilor începute în această așezare.

Ambientul natural de păduri de fag și brad oferă un cadru prielnic pentru desfășurarea de activități duhovnicești, culturale și sociale pentru credincioșii iubitori de spiritualitate ortodoxă.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…