Obște de călugări la Mănăstirea Muntele Rece din Arhiepiscopia Clujului

Mănăstirea Muntele Rece din Arhiepiscopia Clujului are obște nouă, de călugări. Așezământul monahal a fost înființat în 1994 având ca destinație mănăstire de călugări, însă în octombrie 2005, după câțiva ani în care starețul Gherman fusese unicul viețuitor, s-a decis aducerea aici a unei obști de maici, astfel că părintele a fost numit duhovnic, așezământul funcționând așa până în prezent, când mănăstirea a redevenit de călugări, informează site-ul radiorenasterea.ro.

Amănunte despre decizia luată a oferit exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului, părintele arhimandrit Dumitru Cobzaru: „Datorită faptului că obștea care a fost până acum acolo a plecat în Episcopia Caransebeșului, s-a rânduit ca la această mănăstire să transferăm trei călugări de la Mănăstirea Soporu de Câmpie, respectiv părintele Arsenie, ieromonah, părintele Filimon, ierodiacon, părintele Modest, monah, care au preluat săptămâna trecută inventarul și gestiunea mănăstirii, iar la proxima ședință a Sinodului Mitropolitan, această mănăstire se va transforma din mănăstire de călugărițe în mănăstire de călugări și-l vom numi stareț pe părintele Arsenie”.

Mănăstirea Muntele Rece este cunoscută și prin Cimitirul Eroilor aflat în incintă. În toamna anului 1944, aici au murit apărându-și patria zeci de ostași, care sunt pomeniți an de an cu ocazia praznicului Înălțării Domnului. Acum, complexul monahal include o biserică în care se slujește, închinată eroilor, o clădire de chilii, unde funcționează un Paraclis cu hramul Sfântul Siluan Athonitul, o clopotniță, altar de vară și arhondaric pentru credincioșii care vin în pelerinaj.

Comentarii Facebook


Știri recente