Obiceiuri de Bobotează în Bucovina

Una dintre localitățile românești unde se păstrează de secole tradițiile prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului este comuna Sadova, din județul Suceava, la poalele Obcinelor Bucovinei, informează TRINITAS TV. Sărbătoare legată în obiceiurile populare de ritualul purificării ființelor și a naturii în general, la Bobotează sau Iordan cum se spune prin partea locului, participă toți membrii comunității.

Fiecare gospodar așteaptă preotul în prag, cu lumânarea aprinsă, pentru a fi binecuvântate încăperile și masa încărcată cu bucate. Sfânta Cruce din mâna slujitorului Domnului este îmbrăcată de cei ai casei cu fuior de in sau cânepă, simbolizând tortul din care s-a țesut camașa de botez a Mântuitorului.

În așteptarea colindătorilor din Ajunul Bobotezei, tinerii sunt cei care au pregătit cruci din lemn pentru a împodobi porțile, casele și toată gospodăria.

La plecarea preotului venit cu Botezul, gospodina în casa căreia s-a intrat însoțește slujitorul Domnului, tot cu lumânarea aprinsă, în casele vecinilor unde este primită și servită cu bucate de post, după ce au fost stropite cu agheasmă.

Tot din tradiția locului face parte și obiceiul tăierii crucilor din gheața pârâului Sadova. Aceste cruci sunt apoi aduse în curtea bisericii și așezate pe o masă, alcătuind astfel unui altar de gheață care să străjuiască lăcașul de cult.

Comentarii Facebook


Știri recente