Oaspeți de seamă la Agapia și Văratec

Obștile maicilor de la mănăstirile nemțene Agapia și Văratec au avut duminică seara și ieri oaspeți de seamă, în mijlocul lor aflându-se Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preafericitul Hristofor, Arhiepiscop de Praga și Mitropolit primat al ținuturilor Cehiei și Slovaciei. Cei doi Întâistătători au fost însoțiți de Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și de Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Delegația de ierarhi a făcut un prim popas la Mănăstirea Agapia, unde a fost întâmpinată de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, de maica stareță Olimpiada Chiriac și soborul de maici, precum și de elevele Seminarului Teologic ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’. În biserica mănăstirii a fost săvârșit un Te Deum în cinstea celor doi întâistătători și a celorlalți membri ai delegației, după care maica stareță a prezentat pe scurt trecutul mănăstirii și lucrările de consolidare și modernizare ce s-au făcut în ultima perioadă, precum și contribuția pe care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a avut-o la această mănăstire în timpul în care era Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

La rândul său, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit despre rolul misionar al acestei mănăstiri-simbol pentru românii ortodocși, apreciind statornicia în credință și în rugăciune a maicilor de aici, subliniind rolul seminarului teologic pentru fete de la mănăstire. ‘Această biserică are însă o comoară și mai mare decât arta, respectiv continuitatea, perseverența și fidelitatea sau statornicia în rugăciune și în credință și în mărturia adusă în fiecare timp. Chiar și în timpul comunismului a rămas statornică în credință și a împlinit o misiune prin însuși faptul că exista și că aici continuau rugăciunile potrivit tradiției noastre ortodoxe. Suntem recunoscători lui Dumnezeu pentru că maicile din această mănăstire sunt harnice și pe lângă rugăciune au dezvoltat și cultivat simțul artistic al artei bisericești și al artei populare cu influență creștină, și, mai recent, prezența seminarului teologic pentru fete, începând cu anul 1990, a fost o mărturie în plus, a contribuției acestei mănăstiri la educația tinerilor’, a arătat în cuvântul său Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

De asemenea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a subliniat rolul misionar pe care îl au așezămintele monahale. ‘Mănăstirile au fost întotdeauna locuri de pelerinaj, iar pelerinajul, o lucrare de împrospătare spirituală, o lucrare de înnoire duhovnicească. Hramurile nu sunt simple sărbători, hramurile sunt evenimente misionare’, a explicat Preafericirea Sa, după care a dăruit mănăstirii cărți de cult, dar și obiecte liturgice, primind de la maici lucruri realizate în atelierele așezământului monahal.

Întâmpinați de maici cu lumânări aprinse

De la Mănăstirea Agapia, oaspeții au mers la Mănăstirea Văratec. Și aici, soborul maicilor și mai mulți localnici au așteptat delegația cu lumânări aprinse și cu flori, primind binecuvântarea celor patru ierarhi. După Te Deum-ul din biserica mănăstirii, maica stareță, stavrofora Iosefina Giosanu, a prezentat mănăstirea și trecutul său istoric, precum și rolul său, mulțumind celor doi Întâistătători pentru popasul făcut în mijlocul obștii mănăstirii, cunoscute și cu numele de Grădina Maicii Domnului și a Cuviosului Iosif de la Văratec. ‘Noi, cinul monahal, am știut întotdeauna că trebuie să lucrăm cu timp și fără timp ca pentru Dumnezeu, dând ascultare și urmând calea pe care înaintașii noștri îndrumători spirituali ne-o arată. În plan duhovnicesc încercăm cu smerenie să întreținem lucrarea de zidire sufletească a fiecăreia dintre noi, care nu avem alt scop decât dobândirea mântuirii și asemănării cu Dumnezeu. În plan administrativ, cultural și filantropic încercăm să continuăm cu osârdie misiunea pe care ne-ați încredințat-o acum câțiva ani și care a constat în reabilitarea întregului ansamblu arhitectonic al incintei mănăstirii, precum și finalizarea lucrărilor de la cel mai însemnat așezământ social-filantropic ‘Cuvioasa Nazaria”, a spus maica Iosefina.

Patriarhul României și-a exprimat aprecierea față de activitatea social-filantropică din cadrul așezământului monahal și a amintit că Preafericitul Părinte Hristofor se află aici pentru prima dată în calitate de Întâistătător al ținuturilor Cehiei și Slovaciei. A urmat apoi cuvântul Preafericitului Mitropolit primat Hristofor, care a apreciat monahismul din România ce a susținut credința ortodoxă chiar și în cele mai dificile vremuri.

‘Această admirație a mea este în primul rând îndreptată către monahismul românesc, pentru că nu în zadar numim acest tărâm al Moldovei ‘Athosul românesc’. Preafericitul Părinte Daniel mi-a arătat harta tuturor mănăstirilor din România, dar cele mai multe dintre ele am văzut că se află aici’, a arătat Preafericitul Părinte Hristofor.

De asemenea, ierarhul ceh a amintit legăturile dintre Mănăstirea Văratec și prima mănăstire ortodoxă moldo-moravă, înființată cu peste 20 de ani în urmă cu ajutorul Arhiepiscopiei Iașilor, care a trimis opt maici de la Mă-năstirea Văratec. ‘Recunosc, m-am gândit la greci, m-am gândit la ruși să ne trimită maici, dar nici nu ne-au trimis, nici răspuns nu ne-au dat. Doar Mitropolitul Daniel de atunci a înțeles situația și împreună cu vrednica de pomenire maica Nazaria au pregătit primele maici care trebuia să vină. La noi era pustiu, nu erau nici călugări, nici maici. Le-am primit ca în familia mea și tot ce-a fost nevoie am dat din sursele mele’, a mai arătat Preafericitul Hristofor.

‘Simt că ne înțelegem în Duhul Sfânt’

Ieri, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată în biserica Mănăstirii Văratec de Preafericitul Mitropolit primat Hristofor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La final, Preafericirea Sa și-a exprimat emoțiile simțite în timpul slujbei săvârșite în această mănăstire ce a fost ctitorită de monahia Olimpiada la sfatul Sfântului Paisie Velicikovski de la Neamț, mărturisind: ‘Simt că astăzi ne-am înălțat prin Sfânta Liturghie înaintea momentului Babel și că ne înțelegem în Duhul Sfânt’. Întâistătătorul ținuturilor Cehiei și Slovaciei a dăruit bisericii Mănăstirii Văratec două sfeșnice și iconițe pentru obștea de maici.

Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a răspuns cu bucurie la aprecierile și mulțumirile Mitropolitului primat Hristofor, invitându-l din nou în Moldova. A subliniat apoi legătura care există între Mănăstirea Văratec și cea din Moravia, Cehia. ‘Nu m-am gândit la început cât de necesară este prezența măicuțelor de la Văratec în mănăstirea din Cehia. Dar auzindu-vă mărturisind în aceste zile rolul lor, dau slavă lui Dumnezeu că sunt acolo. Nădăjduiesc că și de acum înainte maicile din Cehia împreună cu maicile din Văratec vor simți că fac parte din aceeași obște monahală. Măicuțele de aici se vor ruga pentru surorile lor din Cehia pentru ca Dumnezeu să le dăruiască ocrotirea sa cea sfântă, iar măicuțele din Cehia se vor ruga pentru obștea lor mamă din care, în duh și adevăr, nu s-au despărțit, chiar dacă distanța geografică este destul de mare’, a arătat Mitropolitul Teofan.

În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Preafericitul Mitropolit primat Hristofor, IPS Mitropolit Teofan și PS Episcop-vicar Ioachim Băcăuanul și preoții și stareții din zona Neamțului prezenți au vizitat Așezământul social-filantropic ‘Cuvioasa Nazaria’ din apropierea mănăstirii, care va fi dat în curând în folosință. Construcția acestuia a început în urmă cu opt ani, cu binecuvântarea Arhiepiscopului de atunci al Iașilor, actualul Patriarh al Bisericii noastre. Așezământul are 28 de apartamente cu trei camere, săli de mese, cabinet medical, bucătărie, spălătorie, magazie și un paraclis pentru slujbele bisericești, iar de toate acestea se vor bucura bătrâni.

Comentarii Facebook


Știri recente