Oaspete de seamă la Așezământul românesc de la Ierihon

E.S. dl. Emil Constantinescu a efectuat o vizită sâmbătă, 7 iulie 2012, în orașul biblic Ierihon, care a început cu închinarea la Așezământul românesc de la Ierihon, după cum ne informează Ilie Chișcari, corespondent BASILICA la Locurile Sfinte. Dl. Emil Constantinescu a fost foarte impresionat de eforturile făcute pentru desăvârșirea sfântului lăcaș, pe care l-a revăzut pentru prima dată după 12 ani. A fost întâmpinat de către Preacuviosul Părinte Ieronim Crețu, Reprezentant al Patriarhiei Române la Locurile Sfinte și Superior al Așezămintelor Românești de la Ierusalim, Ierihon și Iordan.

Amintim că Excelența Sa a participat, la data de 5 ianuarie 2000, în calitate de Președinte al României, la slujba de sfințire a locului și a plăcii inaugurale a Așezământului românesc de la Ierihon, de către Preafericitul Teoctist și numeroși membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În discursul rostit cu acea ocazie, dl. Emil Constantinescu declara că „mult timp oamenii vor vorbi despre ceea ce astăzi se ctitorește, așa cum mult timp oamenii se vor osteni să vorbească despre semnificația acestui loc, pentru că ne aflăm pe un pământ binecuvântat de Dumnezeu, un pământ pe care de mii de ani oamenii l-au râvnit și l-au lucrat, un pământ pe care s-au construit edificii care au înfruntat timpurile până în ziua de astăzi… Eu văd biserica din Ierihon ca o ctitorie a întregii țări și ca o împlinire a destinului României la 2000 de ani de la nașterea Mântuitorului. Lăcașul ce se va ridica aici va fi pentru credincioșii din România un semn al participării la o creație a Domnului, ce se înălța peste întreaga lume, și-n același timp acea casă a rugăciunii în care ne regăsim ca români în fața lui Dumnezeu.”

În continuare, a avut loc întâlnirea delegației E.S. dl. Emil Constantinescu cu români stabiliți în Palestina și cu cetățeni palestinieni. O parte dintre aceștia sunt absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior din România, care i-au fost cândva studenți dlui Emil Constantinescu. Discuțiile purtate au avut mai multe direcții de interes: prietenia strânsă dintre poporul român și comunitatea palestiniană, amintirile foștilor studenți despre perioada petrecută pe meleagurile românești, colaborarea existentă la nivel de ministere între oficialitățile române și cele palestiniene, o serie de proiecte de colaborare pe lungă durată (existente sau posibile), etc.

Delegația fostului președinte s-a întâlnit și cu Dl. Marin Albu, Ministru Plenipotențiar pe lângă Autoritate Națională Palestiniană, cu membrii Reprezentanței României în Ramallah, cu dl. Ahmad Aqel, Ambasadorul Autorității Palestiniene în România, cu reprezentanți ai Departamentului de Protocol ai Ministerului de Externe palestinian, cu membri ai gărzii prezidențiale ai Președinției palestiniene și cu alte personalități locale. Programul delegației românești a continuat cu o vizită la dl. Majed Al Fitiani, Guvenatorul Districtului Ierihon. În cadrul discuțiilor, s-a pus accentul pe relațiile strânse dintre autoritățile românești și cele palestiniene, din timpul în care dl. Emil Constantinescu era președinte până astăzi, manifestate la nivel cultural, politic și de colaborare între instituții. Aceste întâlniri fac parte din programul de vizite pe care E.S. dl. Emil Constantinescu l-a desfășurat în Țara Sfântă, în calitate de președinte al Academiei Culturale din Berlin, cu scopul de a pregăti o mare conferință internațională la Berlin, pentru tinerii lideri politici. Acest program a cuprins întrevederi cu Preafericitul Theophilos, Patriarhul Ierusalimului și a toată Palestina, și cu alți membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ierusalimului, cu dl. Shimon Peres, președintele Israelului, și cu alți oficiali ai statului Israel, precum și vizite la Așezământul românesc de la Ierusalim și în alte locuri de pelerinaj din Țara Sfântă.

Comentarii Facebook


Știri recente