O zi luminoasă în Țara Vlascilor

De sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, vineri 23 aprilie, mii de credincioși din Vlașca de altădată au participat la resfințirea Catedralei episcopale de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, informează ‘Ziarul Lumina’. Vizita canonică a Patriarhului României în Episcopia Giurgiului a cuprins vizitarea și sfințirea mai multor centre din cadrul eparhiei.

Manifestările au debutat cu procesiunea ierarhilor, a soborului de preoți și diaconi, precum și a credincioșilor, de la sediul administrativ al Episcopiei Giurgiului până la Catedrala episcopală cu hramul ‘Adormirea Maicii Domnului’.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost întâmpinat, în acordurile fanfarei militare, de oficialitățile orașului și de copii îmbrăcați în costume populare. Pe treptele catedralei, primarul orașului Giurgiu, Lucian Iliescu, a oferit Preafericirii Sale distincția de cetățean de onoare al orașului.

Înconjurat de un sobor de 14 ierarhi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârșit slujba de resfințire a Catedralei episcopale și i-a dat cel de-al doilea hram: ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’.

Moaștele Sfântului Gheorghe rămân la Giurgiu

Pentru a spori bucuria credincioșilor, au fost aduse de la Biserica ‘Sfântul Gheorghe’ din regiunea italiană Liguria moaștele Sfântului Gheorghe de către Monsenior Marino Calogero, vicar al Episcopiei catolice din Chiavari, la rugămintea părintelui Filip Sorin de la Parohia ‘Sfântul Dimitrie’ din Genova. Monseniorul Marino Calogero ne-a mărturisit că, în Liguria, există pe tărâmul spiritual o colaborare foarte frumoasă cu românii care au venit acolo să muncească, și acesta este și motivul pentru care Episcopia Catolică de acolo a acceptat să dăruiască giurgiuvenilor o părticică din moaștele sfântului ocrotitor al orașului.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu Înaltpreasfințitul Neofit, Mitropolit de Ruse, și cu ceilalți ierarhi.

Preafericitul Părinte Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care a evocat chipul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

La sfârșitul slujbei, Părintele Patriarh Daniel a acordat Preasfințitului Episcop Ambrozie o cruce pectorală și un engolpion și a oferit Ordinul patriarhal ‘Sfântul Apostol Andrei’ oficialităților care s-au implicat în restaurarea catedralei.

‘Suntem deosebiți de onorați că ne-ați fost aproape la această mare sărbătoare a municipalității și a Catedralei episcopale, care nu a fost târnosită de un arhiereu niciodată. Iată, astăzi se împlinește o lucrare extraordinară, practic este consfințită lucrarea înaintașilor noștri prin binecuvântarea mâinilor Preafericirii Voastre!’, a spus Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului.

După Sfânta Liturghie, Patriarhul României a sfințit și inaugurat reședința episcopală din Giurgiu, după care a urmat deplasarea în localitatea Slobozia, acolo unde a inaugurat așezământul social ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’, un centru de recuperare pentru mame și copii, victime ale violenței în familie.

‘Noi suntem mâinile iubirii Lui’

Înconjurat de copiii aflați în noul așezământ, Părintele Patriarh Daniel a apreciat activitatea depusă pentru înființarea centrului, care se înscrie în lucrarea filantropică a Bisericii. ‘Apreciem foarte mult munca dumneavoastră pentru că este o muncă jertfelnică, o activitate sfântă, deoarece Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos pe care o cunoaștem în Liturghie se împlinește în filantropie. Hristos nu are alte mâini ca să ajute pe semenii noștri, decât mâinile celor care cred în El, îl iubesc pe El, simt iubirea lui Hristos în sufletul lor și o transmit sub forma aceasta de filantropie’, a spus Părintele Patriarh Daniel.

‘O eparhie fără o școală teologică nu este completă’

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai vizitat și Seminarul Teologic ‘Teoctist Patriarhul’ din Giurgiu, unde părintele director Marius Constantin Jica a prezentat un scurt istoric al seminarului și o parte din activitățile desfășurate. Patriarhul României a arătat importanța învățământului teologic, spunând că ‘o eparhie fără o școală teologică nu este o eparhie completă, fiindcă formarea slujitorilor și rugăciunea intensă din mănăstiri arată pe Duhul Sfânt care aduce tot timpul ceva nou’.

Manifestările dedicate Sfântului Gheorghe s-au încheiat cu vizita la sediul administrativ al Eparhiei Giurgiului. Ansamblul folcloric ‘Mugurel de Vlașca’, format din copii, a susținut un program artistic de cântece și dansuri populare. PF Părinte Patriarh Daniel a felicitat coordonatorii grupului, pe părintele Mihail Balaban și pe soția sa, doamna Ecaterina Balaban, și a dăruit iconițe tuturor copiilor. În sediul administrativ al Episcopiei, Părintele Patriarh a fost întâmpinat de tinerii Centrului pentru Copii și Tineret ‘Sf. Ioan Valahul’. A urmat vizita la Muzeul Eparhial, unde a avut loc lansarea cărții ‘Teologie și Filosofie’, a lui Nichifor Crainic (sub îngrijirea prof. Alexandru Michiduță), editată de Centrul Cultural al episcopiei.

Binecuvântări și emoții

La finalul zilei, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, ne-a împărtășit câteva din gândurile sale: ‘Am încheiat o zi minunată de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Nu știu să mai fi fost în anii anteriori o zi atât de luminoasă și încărcată de emoții, atât pentru clerul din Sfânta Episcopie a Giurgiului, cât și pentru credincioșii adunați în număr atât de mare. Deși vizita Preafericirii Sale n-a durat decât o zi, a fost totuși o zi foarte concentrată și credem că este pronia lui Dumnezeu deoarece am primit atâtea binecuvântări și am împărtășit cele mai înalte emoții cu credincioșii noștri.’

Comentarii Facebook


Știri recente