O zi deosebită pentru credincioșii Parohiei Cașin

De sărbătoarea Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, Parohia Parcul Domeniilor – Cașin din București și-a prăznuit hramul principal, numeroși credincioși participând la Sfânta Liturghie. În mijlocul lor s-a aflat Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care i-a binecuvântat și a rostit un cuvânt de învățătură despre cinstirea Sfinților Arhangheli, informează Ziarul Lumina.

Anul acesta, hramul bisericii Parohiei Parcul Domeniilor – Cașin din București și Paraclis patriarhal, închinată Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, a fost sărbătorit în mod special de credincioșii și slujitorii parohiei care au fost vizitați de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. După Sfânta Liturghie, Patriarhul României a vorbit credincioșilor despre lucrarea Sfinților Arhangheli și despre cinstea deosebită pe care Dumnezeu le-a încredințat-o de a împlini și vesti voia Lui în lume.

„Numele Arhanghelului Mihail înseamnă „Cine este ca Dumnezeu?”, iar numele Gavriil înseamnă „bărbatul lui Dumnezeu” sau „puterea lui Dumnezeu”. Arhanghelul Mihail este prezentat în Sfânta Scriptură și în Acatistul Sfinților Îngeri ca fiind arhanghelul dreptății, iar Gavriil, arhanghelul bucuriei, al veștilor bune, al curăției, al delicateții. Arhanghelul Mihail impune în lume dreptatea împotriva nedreptății, pedepsește pe cei care încalcă voia lui Dumnezeu și săvârșesc nedreptatea și păzește pe cei care sunt drepți”, a explicat Preafericirea Sa.

Sfinții Arhangheli au lucrat de-a lungul întregii istorii a mântuirii și au sub protecție popoare și țări. „Arhanghelul Mihail a scos poporul evreu din robia Egiptului, a pedepsit Egiptul și a apărat pe cei pe care Dumnezeu îi cheamă să fie popor ales. El conducea poporul, în timpul nopții, sub forma unui stâlp de foc, și în timpul zilei, sub forma unui nor. Acesta i-a pedepsit pe locuitorii Sodomei și ai Gomorei și l-a păzit pe Lot, nepotul lui Avraam, care a fost un om credincios și bun”, a spus PF Părinte Patriarh Daniel.

Arhanghelul Gavriil a arătat în istorie generozitatea și mila lui Dumnezeu, aducând veștile bune de mântuire și de izbăvire. „Arhanghelul Gavriil vestește bucuria, vestește harul, în felul acesta Biserica numește pe Gavriil arhanghel al darului sau al harului. Arhanghelul Gavriil a binevestit părinților Ioachim și Ana că din ei se va naște Fecioara Maria, Maica Domnului. A vestit preotului Zaharia că la bătrânețe va avea un fiu, pe Sfântul Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Mântuitorului, care s-a născut cu 6 luni mai înainte de Mântuitorul Iisus Hristos, și în mod deosebit Sfântul Arhanghel Gavriil a binevestit Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos de către Fecioara Maria în Nazaretul Galileii”, a arătat Preafericirea Sa.

Lucrarea sfinților îngeri se poate citi din întreaga istorie, dar este simțită de fiecare credincios și din împrejurările concrete ale vieții. Au apărat Biserica în momente de prigoană, iar la sfârșitul lumii vor aduna toate popoarele pentru a se înfățișa înaintea Dreptului Judecător.

După cuvântul de învățătură, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit părintelui paroh Gabriel Cazacu „Liturghierul” nou cu ilustrații color, două Liturghiere mici, cărți cu slujbele Sfântului Maslu și ale Liturghiei Darurilor Înainte Sfințite, și mai multe cărți despre Sfântul Maslu și lucrarea social-filantropică a Bisericii, iar credincioșilor le-a dăruit, în semn de prețuire, iconițe cu chipul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil.

Comentarii Facebook


Știri recente