O săptămână de sărbătoare în Caransebeș

Episcopia Caransebeșului a organizat în perioada 11 – 18 aprilie mai multe activități cultural-religioase, care au marcat cea de-a patra ediție a ‘Zilelor credinței și culturii în Caraș-Severin’. Evenimentele s-au desfășurat în colaborare cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, a Consiliului Județean Caraș-Severin și a Primăriei municipiului Caransebeș. Sărbătorile s-au încheiat în Duminica Mironosițelor cu o vizită misionară în Episcopia românilor din Ungaria.

‘Zilele credinței și culturii’ au debutat la Caransebeș cu hramul Catedralei episcopale ‘Învierea Domnului’ din oraș. În Duminica Tomii, un sobor de ierarhi, preoți și diaconi a oficiat Sfânta Liturghie pe esplanada din fața catedralei amintite. La finalul Sfintei Liturghii s-a citit mesajul de binecuvântare al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Române, după care a urmat cuvântul primarului Ion Marcel Vela, prin care s-a deschis tradiționala ‘Rugă a Caransebeșului’. Ansamblurile folclorice din diferite localități au susținut apoi un spectacol de dansuri populare, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

Manifestări dedicate patriarhului Miron Cristea

Sala de festivități a Centrului Eparhial a găzduit, marți, 13 aprilie, Simpozionul internațional ‘Credință și mărturisire’ care a dezbătut subiecte legate de Crezul Ortodox, autocefalia românească și activitatea episcopului Miron Cristea la Caransebeș, în perioada 1910-1919. Au participat ierarhi, profesori istorici și cercetători. Simpozionul a fost însoțit de o expoziție foto-documentară care evidențiază activitatea episcopului de Caransebeș Miron Cristea (primul patriarh al BOR). Expoziția va rămâne deschisă publicului până la sfârșitul anului 2010. Manifestările au continuat joi, 15 aprilie, cu Festivalul Coral de Muzică Religioasă ‘Miron Cristea’. Acesta a avut loc în Sala de festivități care poartă numele ierarhului amintit și au participat coruri parohiale, corurile anumitor protopopiate, alături de corul Episcopiei Caransebeșului și Grupul ‘Katharsis’. Societatea Femeilor Ortodoxe din Caransebeș a organizat vineri, 16 aprilie, vernisajul expoziției de icoane cu tematică pascală. Au fost expuse lucrări premiate în cadrul Concursului internațional de pictură religioasă intitulat ‘Învierea Domnului și renașterea spirituală a întregii umanități’. Sâmbătă, 17 aprilie, în Sala de Festivități ‘Elie Miron Cristea’ a avut loc Festivalul de poezie în grai bănățean ‘Credință și lumină’, organizat în colaborare cu parohia Ohaba Mâtnic și Asociația Scriitorilor în Grai Bănățean.

Comentarii Facebook


Știri recente