O săptămână de cinstire Sfântului Antim Ivireanul în Arhiepiscopia Râmnicului

Arhiepiscopia Râmnicului organizează, în perioada 21-27 septembrie, o serie de manifestări aniversare, cu prilejul apropierii praznicului Sfântului Antim Ivireanul, informează „Ziarul Lumina”. Începând de astăzi, fiecare zi va fi închinată unui eveniment cu rezonanță culturală, pastorală sau misionară pentru întreaga eparhie.

Ca în fiecare an, apropierea sărbătorii Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, ocrotitorul Arhiepiscopiei Râmnicului, prilejuiește organizarea mai multor evenimente cu caracter spiritual, pastoral sau cultural, menite să adune laolaltă mulțime de credincioși din întreaga țară, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Activități culturale la Mănăstirea Hurezi

Prima manifestare este dedicată ‘Tripticului spiritual-cultural închinat Sfinților Martiri Brâncoveni’ de la Mănăstirea Hurezi. Programul începe astăzi de la orele 11:00, prin Simpozionul internațional ‘Jertfa creștină și sacrificiul uman în Europa medievală și premodernă’, fiind programat în Sala Spătăriei din cadrul cinstitului așezământ monahal. Tot astăzi, de la orele 18:00, în aceeași locație, este programat un concert de muzică bizantină susținut de Corala ‘Sfântul Grigorie Decapolitul’ a Mănăstirii Bistrița și de coralele ‘Ioan Zmeu Protopsaltul’ și ‘Iosif Naniescu’ ale Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

Mâine, de la orele 19:00, pelerinii vor putea viziona, tot în cadrul Mănăstirii Hurezi, colajul teatral ‘Brâncoveanu’.

Duminică, 23 septembrie, după Sfânta Liturghie, Preasfințitul Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, va pune piatra de temelie la Biserica parohială ‘Sfântul Antim Ivireanul’ din zona fostei autogări ‘Traian’, str. Remus Bellu, municipiul Râmnicul Vâlcea.

Perioada 25-27 septembrie

Marți, 25 septembrie, de la orele 10:00, va avea loc, în cadrul Complexului spiritual-cultural ‘Sfântul Antim Ivireanul’ din Râmnic, vernisajul expoziției ‘Monahism și artă’, ajuns anul acesta la cea de a XIII-a ediție. Tematica lucrărilor expuse a fost inspirată de mănăstirile și schiturile din Arhiepiscopia Râmnicului. Activitatea este organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vâlcea. De la orele 17:00, Biblioteca județeană ‘Antim Ivireanul’ din municipiu va găzdui expoziția de fotografie ‘De dragul Părintelui Teofil’. De la orele 18:00, coralele protopopiatelor din Arhiepiscopia Râmnicului se vor întrece în cadrul Concursului național de muzică eclesială ‘Lăudați pe Domnul’, faza pe eparhie. Concursul va avea loc în Catedrala arhiepiscopală ‘Sfântul Nicolae’ din Râmnic. Ultima manifestare va avea loc la filarmonica din oraș, unde Corul ‘Euphonia’, dirijat de prof. Mihail Ștefănescu, va concerta pentru publicul larg.

În cursul zilei de miercuri, 26 septembrie, arhiereii râmniceni, alături de soborul preoților și credincioșilor, vor întâmpina moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul, aduse de la Mănăstirea Bistrița la Catedrala arhiepiscopală. După slujba Vecerniei cu Litie, participanții, clerici și credincioși, vor pleca în procesiune cu icoana Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, pe traseul Arhiepiscopie – Calea lui Traian – Biserica ‘Cuvioasa Parascheva’ – Paraclisul arhiepiscopal ‘Buna Vestire’ – Primărie – Troița Sfântului Antim Ivireanul.

Manifestările vor culmina joi, 27 septembrie, în ziua de prăznuire a Sfântului Antim Ivireanul, cu Sfânta Liturghie, oficiată la Catedrala ‘Sfântul Nicolae’ în sobor de arhierei, preoți și diaconi.

Comentarii Facebook


Știri recente