Anul acesta, cu prilejul sarbatorii Cuvioase Parascheva de la 14 octombrie, va fi adus la Iasi un fragment din lemnul Sfintei Cruci pe care a fost rastignit Mantuitorul nostru Iisus Hristos. Pretiosul odor va fi adus de la manastirea Veria, de catre IPS Mitropolit Panteleimon de Veria, Nausa si Kampania.
In antichitatea pagana, crucea a fost folosita ca instrument de tortura. Rastignirea pe cruce era socotita drept cea mai umilitoare moarte pentru un detinut. Insa prin rastignirea pe cruce a lui Hristos, pe Golgota, crucea a devenit un simbol al victoriei asupra mortii si pacatului.
Crucea pe care a fost rastignit Hristos a fost descoperita de imparateasa Elena. In urma unei campanii de cautari, initiata de imparateasa bizantina, au fost descoperite trei cruci in zona Golgotei. Prin invierea minunata a unui mort ce fusese atins de cele trei cruci a frost descoperita Crucea Mantuitorului.
Prin sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci, de la 14 septembrie, Biserica aminteste, in primul rand, de acest eveniment al aflarii Crucii pe care a fost rastignit Mantuitorul Hristos, de catre imparateasa Elena, mama imparatului Constantin cel Mare. Episcopul Ierusalimului de atunci, Macarie, in ziua de 14 septembrie, din anul 335 a inaltat solemn Sfanta Cruce in vazul poporului. Pe locul unde a fost descoperita Crucea Mantuitorului, Imparateasa Elena a ridicat o biserica.
Istoria Sfintei Cruci a fost insa una zbuciumata, deoarece, dupa 300 de ani, a fost rapita de persii care au invadat Ierusalimul sub conducerea lui Cosroe si a fost dusa la Ctesifon. Dupa 14 ani insa, Imparatul Heraclie al Imperiului Bizantin a readus-o la Ierusalim. Pe 14 septembrie, anul 630, el a depus-o cu mare cinste in Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim.
In prezent, fragmente din lemnul Sfintei Crucii pe care a fost rastignit Mantuitorul se afla in Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim, la Roma, Constantinopol,Veria si in Muntele Athos