O nouă sesiune de convorbiri spirituale la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Galata din Iași

La Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Galata din Iași a avut loc duminică, 5 aprilie 2009, o nouă sesiune de convorbiri spirituale. Tema conferinței s-a intitulat „Evanghelia în viața creștinilor”. Cu această ocazie a fost lansată cartea „Evanghelia zilei”, scrisă de pr. Dumitru Păduraru, redactor al postului de radio TRINITAS al Patriarhiei Române. În cadrul conferinței a avut loc vernisajul expoziției de icoane „Lumina Învierii”.

Sesiunea convorbirilor spirituale de la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Galata a debutat cu vernisajul expoziției „Lumina Învierii”, ce a cuprins icoane pictate de studenții de la secția „Patrimoniu” a Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Moderatorul conferinței a fost pr. paroh Mircea Stoleriu, parohul de aici, care, în deschiderea vernisajului de icoane, a adresat un cuvânt celor prezenți. „Icoana este idealul devenirii noastre. Când privim o icoană, totdeauna suntem cuprinși de un fior. Creștinul este un om care biruie. Astăzi avem din nou icoana în față și avem o bucurie că am reușit să facem această expoziție”, a spus pr. Stoleriu. A urmat alocuțiunea conf. dr. Nicoleta Melniciuc, șef al catedrei de Conservare-restaurare, din cadrul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, care a mulțumit studenților care s-au implicat în realizarea expoziției. „Vreau să mulțumesc studenților mei, aici de față, care, în condițiile lumii actuale, când provocările sunt atât de intense, pe diferite planuri, totuși își îndreaptă atenția asupra sacrului și creează opere. Înclinația și cultivarea artei sacre de către tineri ne fac să credem că vom merge mai departe, vom duce cultura acestui popor și credința acestui popor mai departe”, a menționat conf. dr. Nicoleta Melniciuc.

Peste 200 de persoane au participat apoi la lansarea cărții „Evanghelia zilei”, scrisă de pr. Dumitru Păduraru, redactor Radio TRINITAS. Cartea este o prezentare în formă scrisă a rubricii „Evanghelia zilei”, pe care pr. Dumitru Păduraru o realizează zilnic la Radio TRINITAS și în cotidianul „Ziarul Lumina”. În deschiderea lansării de carte, pr. Mircea Stoleriu a vorbit despre importanța cunoașterii și apropierii de Sfânta Scriptură, exprimându-și în același timp bucuria pentru faptul că „Evanghelia zilei” a fost lansată la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Galata. „Este important să cunoaștem Evanghelia și să ne apropiem de ea. Fiecare cuvânt pe care îl avem în Sfânta Scriptură are valoare veșnică. Ne bucurăm pentru darul pe care zi de zi părintele Dumitru Păduraru ni-l face și pentru cartea pe care acum ne-o dăruiește”, a mărturisit pr. Mircea Stoleriu. Pr. Constantin Sturzu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iașilor, i-a transmis pr. Dumitru Păduraru binecuvântări și felicitări din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. „Prin cartea «Evanghelia zilei», pr. Dumitru Păduraru îi dă o învățătură omului de astăzi. Ia din polenul acesta al Sfintei Scripturi și dă puțină miere pentru buzele sufletului nostru. Sufletul este neglijat uneori ani întregi. Nu-i dăm o lectură, nu-i dăm un cuvânt duhovnicesc. Un astfel de volum vine tocmai pentru cei grăbiți. Dacă omul din ziua de astăzi ar avea această carte în bibliotecă și zilnic ar citi acea pericopă, nu ar pierde mai mult de câteva minute, putând astfel să crească duhovnicește, puțin câte puțin”, a remarcat pr. Constantin Sturzu.

A urmat un cuvânt din partea redactorului-șef al postului Radio TRINITAS, redacția București, dl. Ciprian Olinici, care a recomandat celor care vor să lectureze cartea „Evanghelia zilei” să-l asculte mai întâi pe pr. Dumitru Păduraru „lecturând și explicând aceste pericope evanghelice la Radio TRINITAS. Vocea și poziția lui de povestitor rafinat te fac să meditezi mai profund asupra explicațiilor pe care părintele le dă”, a explicat Ciprian Olinici. La lansarea cărții „Evanghelia Zilei” au mai fost prezenți pr. Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iași 1, pr. conf. dr. Vasile Nichita, de la Facultatea de Teologie din Constanța, pr. lect. dr. Adrian Dinu, de la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, pr. lect. dr. Ilie Melniciuc, de la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași, pr. Bogdan Țifrea, redactor-șef al redacției Radio TRINITAS din Iași, dar și alți invitați. Pr. Dumitru Păduraru a explicat apoi care au fost motivele pentru care a adunat explicațiile sale la evangheliile de peste an în volumul amintit. „Când m-am apucat să lucrez rubrica «Evanghelia zilei» la Radio TRINITAS, acum cinci ani, nu m-am gândit niciodată că va fi cea care va genera, mai târziu, acest volum. Rubrica «Evanghelia zilei» a fost o provocare pentru mine. La început, textele au fost mai lungi, după care m-am pus în propria piele și m-am gândit ce mi-ar plăcea și cât mi-ar plăcea mie să ascult. Iată, este al cincilea an de când fac această rubrică. Acest lucru m-a pus pe o anumită traiectorie, pentru că trebuie să dai dovadă de consecvență și nu poți spune banalități. Ideea alcătuirii unei astfel de cărți a venit din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care mi-a spus să pun aceste texte într-o carte, pentru că altfel se vor pierde”, a declarat pr. Dumitru Păduraru. După lansarea cărții a urmat un concert de muzică religioasă susținut de două coruri ieșene, cel al bisericii-gazdă, condus de pr. Mircea Stoleriu, și corul Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Bărboi, dirijat de Ionuț Furtună.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente