Astazi, 20 mai 2008, a avut loc la Palatul Patriarhiei din Bucuresti o noua sedinta de lucru a Comisiei Mixte Guvern – Patriarhie, formata din reprezentanti ai Guvernului Romaniei si ai Bisericii Ortodoxe Romane, informeaza Biroul de Presa al Patriarhiei Romane. In cadrul sedintei s-a discutat despre promovarea unei initiative legislative pentru dobandirea in proprietate a acelor suprafete pe care unele manastiri le-au primit in perioada interbelica “in deplina si perpetua folosinta”, stadiul proiectului de Lege privind modificarea si completarea Legii nr. 142/1999 privind sprijinul Statului pentru salarizarea clerului, stadiul actual al retrocedarii proprietatilor bisericesti preluate in mod abuziv de regimul comunist in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 etc. Referitor la sustinerea comunitatilor ortodoxe romane din afara granitelor tarii, s-a discutat despre darea in folosinta gratuita de catre Statul roman a unui imobil, pentru o perioada de 20 de ani, Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Ocicidentale si Meridionale, precum si despre finalizarea demersurilor privind achizitionarea de catre Patriarhia Romana a unei cladiri cu terenul aferent destinata sediului Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei. Deoarece, fara niciun temei legal, mai multe Consilii Locale au trecut in inventarul domeniului public cimitire parohiale din localitatile respective, inclusiv locasuri de cult si case parohiale, Patriarhia Romana a solicitat Guvernului Romaniei remedierea, la nivelul judetelor, a tuturor situatiilor de acest gen si radierea lor din inventarul domeniului public, intrucat este vorba de proprietati bisericesti. Aceste intruniri periodice ale Comisiei Mixte Guvern – Patriarhie se desfasoara conform noului cadru legislativ asigurat de Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, prin care Statul recunoaste cultelor rolul spiritual, educational, social-caritabil si de parteneri sociali, precum si statutul de factori ai pacii sociale. Urmatoarea intalnire va avea loc in a doua jumatate a lunii iunie.
Preotul fondator al Muzeului Prima Școală Românească din Șcheii Brașovului desemnat cetățean de onoare al orașului
Părintele Profesor Vasile Oltean, care a fondat și condus timp de jumătate de secol Muzeul „Prima Școală Românească” din Șcheii Brașovului, a fost distins joi cu titlul de Cetățean de onoare al orașului. Muzeul a…
PS Vincențiu, mesaj cu ocazia Marșului pentru viață 2023: „Nașterea de prunci înseamnă viață!”
Episcopul Sloboziei și Călărașilor a publicat joi mesajul pe care îl va transmite în cadrul Marșului pentru viață 2023 de la Slobozia. „Nașterea de prunci înseamnă viață!” subliniază ierarhul. Preasfinția Sa a ales să sublinieze…
Seminariști bucureșteni au cunoscut-o pe Aurelia Bălan Mihailovici și au aflat despre „Secretul bine păzit”: Latina Prisca
Istoricul literar Aurelia Bălan Mihailovici a avut joi o întâlnire cu elevii seminariști din București la Biserica „Sfântul Elefterie” – Nou, Paraclis Patriarhal. În cadrul evenimentului, Aurelia Bălan Mihailovici, în vârstă de 87 de ani,…
România și Republica Moldova: Parohiile din proiectul Eco-Inițiative serbează Ora Pământului
Parohiile din proiectul Eco-Inițiative al Patriarhiei Române serbează sâmbătă Ora Pământului prin activități de conștientizare a comunităților cu privire la nevoia de protejare a mediului. Preoții, ca lideri ai comunității, și grupurile de tineri din…
Mitropolitul Petru: Biserica nu este indiferentă față de oameni, Biserica fără oameni nu este Biserică
„Biserica nu este indiferentă față de oameni, Biserica fără oameni nu este Biserică”, a afirmat joi Mitropolitul Petru al Basarabiei la simpozionul organizat la Chişinău. Simpozionul științific „Reactivarea Mitropoliei Basarabiei la 30 de ani: premise,…