O nouă raclă cu sfinte moaște la Buzău

Credincioșii din orașul Buzău au participat joi la slujba de sfințire a unei noi racle cu părticele a opt sfinți, care va rămâne în vechea Catedrală arhiepiscopală „Adormirea Maicii Domnului”, informează „Ziarul Lumina”. La eveniment a participat chiriarhul locului, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Epifanie, care a ținut și un cuvânt de învățătură.

Începând de joi, în Catedrala voievodală ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Buzău se află spre închinare o raclă nouă ce conține părticele din moaștele a opt sfinți din țara noastră, dar și din spațiul Bisericii Ortodoxe. Racla a fost sfințită de Înalt Preasfințitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte consilieri eparhiali și protopopi din Episcopia Buzăului și Vrancei. După sfințire, credincioșii prezenți au cinstit cu evlavie părticele din moaștele Sfinților Mucenici Zotic, Atal, Camasis și Filip de la Niculițel, ale Sfântului Nifon, patriarhul Constantinopolului, cel care a reorganizat Eparhia Buzăului la începutul secolului al XVI-lea, ale Sfântului Teodosie de la Brazi, ale Cuviosului Stelian Paflagonul și ale Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș. La sfârșitul slujbei, chiriarhul locului a ținut un cuvânt de învățătură în care a arătat legătura dintre moaștele sfinților și fericirea de care se bucură ei în Împărăția cerurilor. ‘Acești sfinți au avut pe Duhul Sfânt în sufletele și în inimile lor cât au trăit, de aceea prin viețuirea lor curată s-au făcut plăcuți și casnici ai lui Dumnezeu, așa cum ne încredințează cuvântul Sfintei Scripturi. Dacă ei sunt casnicii lui Dumnezeu, trupurile lor, care au rămas pe pământ, de asemenea sunt locuite de Duhul Sfânt’, a spus IPS Arhiepiscop Epifanie. De asemenea, acest moment a fost marcat în mod special pentru că este prima dată când în catedrala ridicată de domnitorul Matei Basarab s-a sfințit o raclă cu sfinte moaște care vor rămâne aici tot timpul.

Tot joi a fost oficiată și slujba Te Deum-ului cu ocazia împlinirii de către Înalt Preasfințitul Epifanie a 79 de ani de viață.

Întâlnire cu protopopii la Buzău

În Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei a avut loc, la Centrul eparhial, o ședință în care chiriarhul locului, IPS Arhiepiscop Epifanie, a discutat mai multe probleme administrative cu toți protopopii din cadrul eparhiei și cu consilierii eparhiali. ‘În cadrul ședinței au fost abordate mai multe probleme de ordin pastoral-misionar și administrativ care trebuie rezolvate în mai multe parohii din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. Următoarea ședință cu protoiereii se va desfășura la sfârșitul acestei luni, prilej cu care vor avea loc și notările administrative ale preoților din parohiile eparhiei’, a spus pr. Adrian Ionescu, consilier relații media.

Comentarii Facebook


Știri recente