O noua Medalie comemorativa Stefan cel Mare si Sfant la Barlad

In memoria Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant care la data de 10 ianuarie 1475 a obtinut cea mai stralucita victorie asupra ostirii otomane la Podul Inalt de la Vaslui, Sectia Numismatica a SNR din Barlad, al carei presedinte este dl. Profesor Costel Giurcanu, a emis o Medalie comemorativa.

Central, pe aversul Medaliei, s-a reprodus o scena de lupta impotriva otomanilor (batalia amintita), unde Sfantul Voievod Stefan cel Mare a condus oastea Moldovei spre victorie, fapta de vitejie despre care au vorbit si au scris toti cronicarii din Europa la acea vreme. Pe segmentul circular al Medaliei s-a gravat textul, incadrat de doua steme ale Moldovei: ‘VESNIC VA STRALUCI GLORIA LUI – 1457 STEFAN CEL MARE – 1504’.

Central, pe reversul medaliei, s-a reprodus sigiliul domnesc al domnitorului, incadrat de doua monede din argint emise de domniorul Stefan cel Mare si Sfant al Moldovei. Sub o bara orizontala, pe doua randuri, s-a gravat textul: ‘STEFAN CEL MARE 500′.

Pe segmentul circular al medaliei, incadrat de patru steme ale Moldovei, s-a gravat textul: ’14 APRILIE 1457 DIREPTATE – 10 IANUARIE 1475 VASLUI – 2 IULIE 1504 SUCEAVA. S.N.R. SECTIA BARLAD’. Medalia a fost prezentata in cadru festiv la Muzeul de Istorie din Barlad. Medalia a fost realizata de cunoscutul artist gravor Constantin Dumitrescu si emisa de Monetaria Statului in tiraj de 100 exemplare din tombac. Din cele 100 de exemplare, 20 au fost argintate.

Comentarii Facebook


Știri recente