O nouă biserică pentru Spitalul Municipal din Arad

Pe lângă activitatea științifică, de instruire practică a studenților de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Vest ‘Vasile Goldiș’, la Spitalul Municipal Arad se desfășoară și o bogată activitate pastoral-misionară, lucrare care se înfăptuiește prin slujirea părintelui Dan Magda.

Activitățile religioase și slujbele se desfășoară atât în saloane, la căpătâiul bolnavului, cât și în capela de la demisolul bazei de tratament fizioterapeutic. Nu atât spațiul destinat slujirii sfintelor slujbe este esențial, cât felul cum răspund cei aflați în suferință la chemarea pe care Mântuitorul o face bolnavilor. ‘De multe ori ne întrebăm dacă suferința i-a schimbat pe oameni sau credința lor a rămas neschimbată dintru început pentru că viața lor este legată tot mai mult de viața spirituală. Descoperim acest lucru la Sfânta Liturghie în fiecare duminică sau la Taina Sfântului Maslu, ce se oficiază totdeauna în ultima duminică din lună. Prezența și participarea pacienților într-un număr mare la slujbe înseamnă căutarea Doctorului sufletelor și a trupurilor. Dintotdeauna au alergat spre Dumnezeu, găsindu-și alinare în slujbele Bisericii și în conversațiile duhovnicești, ce sunt un balsam de mângâiere și vindecare a sufletului ce, de multe ori, apare descumpănit din pricina bolii, a suferințelor, a încercărilor care se abat asupra lor’, a declarat părintele Dan Magda pentru ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Oltenia.

Medicii participă la slujbele religioase de la capela spitalului

În incinta spitalului se construiește o nouă biserică prin osârdia și cu nemijlocitul sprijin al doamnei dr. Teodora Olaru, directorul spitalului. Multe slujiri sunt, dar slujirea lui Dumnezeu pentru aproapele aflat în boală descoperă cea mai mare binefacere pe care o face Dumnezeu omului. ‘Mă bucur când văd cum oamenii intră în biserică cu fețele smolite și pline de durere și ies de la slujba binefăcătoare cu fețele iradiind de bucurie și pline de lumină. Aceeași credință se descoperă de multe ori și la personalul medical din spital’, a mai spus părintele Dan Magda.

La spitalul din Arad sunt medici și asistente care sunt dornici să-L cheme pe Dumnezeu în ajutor pentru a desăvârși și mai mult lucrarea pentru care au fost chemați. Mulți dintre aceștia vin și participă cu evlavie la sfintele slujbe. Slujind la căpătâiul bolnavului, cadrele medicale mărturisesc că Domnul este ajutorul și scăparea și nu se tem de rău, căci Domnul este cu ei în toate zilele lor.

Asistență medicală și religioasă din 1775

Spitalul Clinic Municipal Arad funcționează fără întrerupere din anul 1775. A fost construit din fonduri publice și donații, consemnând până astăzi tratarea și vindecarea bolnavilor așa cum i-a fost destinația, precum și asistență religioasă. Totodată, Spitalul Clinic Municipal Arad reprezintă una dintre principalele baze de instruire practică a studenților de la Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Vest ‘Vasile Goldiș’ Arad.

Comentarii Facebook


Știri recente