O nouă biserică pentru pompierii din Câmpulung Moldovenesc

Biserica ‘Sfântul Ioan Botezătorul’ din cadrul Detașamentului de Pompieri Câmpulung Moldovenesc va fi târnosită, duminică, 28 octombrie 2012, de Înalt Preasfințitul Pimen. Ridicat în doi ani de zile la inițiativa părintelui misionar Nicolae Moroșan, sfântul lăcaș este unic prin arhitectura deosebită care îmbină stilurile maramureșean, ștefanian și brâncovenesc.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova, orașul Câmpulung Moldovenesc va fi la sfârșitul acestei săptămâni gazda unui eveniment religios cu o mare încărcătură spirituală. După doar doi ani de lucrări, Biserica militară ‘Sfântul Ioan Botezătorul’, aflată în incinta Detașamentului de Pompieri Câmpulung Moldovenesc din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) ‘Bucovina’ al județului Suceava, va fi sfințită de Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. După târnosirea bisericii, oamenii vor avea posibilitatea să treacă prin sfântul altar și să se închine sfintei mese. La slujba sfințirii sunt așteptați preoți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă ‘Ilarion V. Felea’ a Universității ‘Aurel Vlaicu’ din Arad, slujitori ai sfintelor altare din Cernăuți, preoți militari din toată țara, autorități județene și locale, dar și conducerea ISU Suceava. ‘Așteptăm cu bucurie venirea Înalt Preasfințitului Pimen, căci cu binecuvântarea Înalt Preasfinției Sale am reușit atât amenajarea paraclisului din clădirea Detașamentului, cât și înălțarea acestei biserici’, a spus pr. Nicolae Moroșan, subofițer și misionar în cadrul detașamentului.

Programul liturgic dedicat acestui eveniment va începe sâmbătă, 27 octombrie, la ora 18:00 cu slujba Privegherii. Duminică dimineață de la ora 8:00 se săvârși slujba Aghezmei mici, iar la ora 9:00 va avea loc întâmpinarea Înalt Preasfințitului Pimen de către soborul de preoți. Slujba de sfințire va fi urmată de Sfânta Liturghie. La final, IPS Pimen va adresa celor prezenți un cuvânt de învățătură.

Sprijin din partea ISU Suceava

În incinta Detașamentului de Pompieri Câmpulung Moldovenesc din cadrul ISU Suceava a fost înființat un paraclis închinat Sfântului Ierarh Iosif de la Partoș, ocrotitorul pompierilor români. Sfântul lăcaș a fost sfințit în luna septembrie a anului 2005 de către Înalt Preasfințitul Pimen. Întrucât spațiul de rugăciune a devenit ulterior neîncăpător de numărul tot mai mare de angajați care participă la sfintele slujbe, pr. Nicolae Moroșan a inițiat în anul 2010 procedurile de ridicare a unei biserici. ‘Am fost sprijinit foarte mult de col. Ion Burlui, inspector șef în cadrul ISU Suceava, care s-a implicat direct în demersurile necesare pentru ridicarea bisericii. Lăcașul de închinăciune este din lemn, în stil maramureșean, îmbinat cu cel ștefanian și cel brâncovenesc, și a fost înălțat de doi meșteri din localitatea Bârsana, județul Maramureș’, a amintit pr. misionar Nicolae Moroșan.

Ocrotitorul bisericii nu a fost ales întâmplător. ‘Sfântul Ioan Botezătorul a spus: ‘Eu vă botez cu apă, dar vine Cel ce este mai tare decât mine, Căruia nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintelor. El vă va boteza cu Duh Sfânt și cu foc’ (Luca 3-16). Materia de bază a pompierilor este apa și de aceea ne-am gândit ca acest sfânt lăcaș să fie închinat Sfântului Ioan Botezătorul, cel care a botezat cu apă’, a explicat pr. Nicolae Moroșan. La ridicarea lăcașului de închinăciune din incinta Detașamentului de pompieri Câmpulung Moldovenesc au contribuit binefăcători din toată țara.

În ultimii doi ani, pr. Nicolae Moroșan a făcut mai multe colecte atât la bisericile parohiale, cât și la mănăstiri. ‘Am mers în toată țara, de la Constanța până la Satu Mare, Timișoara sau Oradea. Am mers foarte mult în Ardeal pentru a strânge fonduri întrucât acolo m-am instruit ca militar. De asemenea, am absolvit studiile de licență și master la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad. Am fost în municipiul Dorohoi, unde am lucrat timp de opt ani, la mănăstirile din județele Vâlcea, Sibiu, Constanța, Suceava s.a. Nu pot să uit sprijinul pe care mi l-au oferit patronii din Câmpulung Moldovenesc și din localitățile învecinate’, a mai adăugat pr. paroh Nicolae Moroșan.

Zi de aleasă sărbătoare la parohia ‘Sfânta Parascheva’ din Pleșești – Vulturești

Biserica ‘Sfânta Parascheva’ din parohia Pleșești – Vulturești, Protopopiatul Fălticeni, județul Suceava, va fi resfințită mâine de Înalt Preasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Sfântul lăcaș a împlinit în acest an o sută de ani de la târnosire, pe data de 14 octombrie 1912 fiind sfințită pentru prima dată.

Lucrările de renovare au început în toamna anului 2010 și au constat în curățarea picturii, refacerea fațadei exterioare și a sfintei mese. De asemenea, la sfântul lăcaș s-a montat centrală termică, geamuri termopan, instalație electrică nouă, s-a schimbat dușumeaua, turnându-se șapă. Întreaga biserică s-a împodobit cu patru policandre noi, patru iconostase și mobilier nou în sfântul altar. Întreaga pictură a fost supusă unui amplu proces de recondiționare, impus de starea deplorabilă în care se afla. La exterior s-a refăcut toată fațada, inclusiv acoperișul și temelia. În jurul bisericii s-a săpat șanț pentru captarea apei și s-au turnat alei.

Cu acest prilej va fi lansată o nouă ediție a cărții ‘Istoria Bisericii ‘Sfânta Parascheva’ din satul Pleșești’, semnată de pr. Vasile Pleșoianu, ctitorul sfântului lăcaș, și de înv. Vasile Costăchescu. Volumul, apărut pentru prima dată în anul 1912 la prima sfințire a bisericii, fost reeditat la inițiativa părintelui paroh Constantin Daniel Loluță. A doua carte care va fi lansată, ‘Satul Pleșești, vatră multiseculară’, este semnată de prof. Mihai Ungureanu. ‘Cele două cărți cuprind un cuvânt-înainte al Înalt Preasfințitului Pimen, care evidențiază importanța colaborării între Biserică și Școală’, a amintit pr. paroh Constantin Daniel Loluță.

Târnosire de biserică în Protopopiatul Bârlad

Biserica ‘Sfântul Dimitrie’ din filia Chetrosu a parohiei Corodești, Protopopiatul Bârlad, județul Vaslui, va fi sfințită mâine de PS Corneliu, Episcopul Hușilor. Sfântul lăcaș a fost ridicat între anii 2006-2012 de către familia Pușcașu în cinstea și pomenirea părinților lor. Noua poartă a cerului care va primi veșmântul târnosirii se află pe o colină, piatra de temelie fiind pusă în anul 2006 de PS Corneliu. ‘Acest lăcaș de închinăciune reprezintă o referință pentru zona Corodeștilor, care are biserci ridicate de înaintași din bârne și pământ. Biserica se află pe o colină, fiind vizibilă din satele Chetrosu, Lazu și Drăxeni. Vechiul sfânt lăcaș a fost afectat de inundații și alunecări de teren. În prezent, satul Chetrosu este reorganizat pe un alt amplasament. Dăm slavă lui Dumnezeu și Sfântului Dimitrie, ocrotitorul acestei biserici, pentru binecuvântarea de avea un nou altar de închinăciune’, a spus pr. Vasile Lăiu, protopop al Protopopiatului Bârlad.

Comentarii Facebook


Știri recente