O nouă biserică pentru pacienții Spitalului Târgu Cărbunești din județul Gorj

Pacienții care trec pragul Spitalului Municipal din Târgu Cărbunești se pot ruga pentru sănătate într-o nouă biserică. Întreaga lucrare s-a concretizat prin osteneala dr. Constantin Târziu, directorul executiv al instituției. Sfântul lăcaș îi are ca ocrotitori pe Sfântul Mare Mucenic Pantelimon și pe Sfinții Împărați Constantin și Elena, informează „Ziarul Lumina”.

Necesitatea ridicării unui lăcaș de închinare în incinta Spitalului din Târgu Cărbunești, județul Gorj, s-a impus prin dorința pacienților de a avea un spațiu adecvat pentru rugăciune. Fostul paraclis, o cămăruță de aproape 4 metri pătrați, era impropriu pentru nevoile spirituale ale credincioșilor internați.

Biserică ridicată într-un an

Totul a început în urmă cu patru ani. Ideea construirii unei biserici în curtea spitalului a venit chiar de la Constantin Târziu, directorul instituției. În urma unei discuții cu părintele Cristian Chiriac, preotul capelan al spitalului, acesta a înțeles nevoia construirii unui spațiu adecvat pentru rugăciune. În mai puțin de două săptămâni fost stabilit locul pe care urma să se toarne temelia. Lucrările au mers foarte repede și în numai un an de zile biserica a fost gata de sfințire. Toată cheltuiala financiară a fost suportată de Constantin Târziu.

Imediat după sfințire, prezența la Sfânta Liturghie s-a intensificat: ‘Sunt preot aici din anul 2001 și încă de pe atunci bolnavii doreau să aibă o biserică proprie, nu ceva improvizat, așa cum era vechiul paraclis. Acest lucru s-a concretizat în urmă cu trei ani. De atunci numărul celor care ne trec pragul este într-o continuă creștere, iar rezultatele nu se lasă așteptate. Mulți dintre ei, sensibilizați de boală, fac poate pentru prima dată cunoștință cu Dumnezeu. Putem spune că aici este un loc al tămăduirii de toate bolile și necazurile. Dacă, din punct de vedere medical, vindecarea lor poate nu mai este posibilă, în momentul în care trec pragul bisericii, starea lor se schimbă radical. Devin cu totul alți oameni, mai optimiști și mai încrezători în vindecare. De multe ori, după ce primesc Sfânta Spovedanie și Sfânta Împărtășanie, cei bolnavi se simt mai bine. Ceva se întâmplă cu ei și cu siguranță este vorba de minunea și puterea lui Dumnezeu care-i cheamă la vindecare’, povestește părintele Chiriac.

Pentru pacienții spitalului din Cărbunești, prezența preotului este aproape la fel de importantă ca și a medicului. Astfel, în fiecare zi, părintele Chiriac trece prin fiecare salon pentru a vorbi cu bolnavii. Cu ocazia marilor sărbători bisericești, cei internați primesc daruri și alimente. În noaptea Sfintelor Paști, după săvârșirea Sfintei Liturghii, toți cei prezenți rămân împreună în biserică pentru a servi pește și miel și pentru a ciocni ouă roșii.

De curând, paraclisul spitalului a primit vizita Înalt Preasfințitului Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, care a admirat vitraliile nou-comandate, unicate în zonă, și a împărțit iconițe pacienților.

Comentarii Facebook


Știri recente