Sfințirea unei biserici este un moment important în istoria unei parohii, a unui oraș și a unei eparhii, dar mai ales în viața credincioșilor care vor primi aici cuvântul lui Dumnezeu, moment trăit ieri și de credincioșii Parohiei „Sfânta Treime” din Bistrița, care au participat duminică, 17 iulie 2011, la slujba de târnosire a bisericii lor, potrivit radiorenasterea.ro.
Înconjurat de un numeros sobor de preoți, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, a stropit locașul cu apă sfințită, l-a uns cu Sfântul și Marele Mir și a așezat sfinte moaște în piciorul sfintei mese, acestea făcând parte din rânduiala sfințirii. Au slujit alături de Înaltpreasfinția Sa protopopul de Bistrița, pr. Alexandru Vidican, consilierul economic al Arhiepiscopiei Clujului, părintele arhidiacon Gavril Vârva, consilierul pe probleme de protocol al eparhiei, părintele arhidiacon Claudiu Grama.
De asemenea, la slujbe au participat reprezentanți ai autorităților locale și județene, între care prefectul de Bistrița-Năsăud, Cristian Florian, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Liviu Rusu, primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Teodor Crețu, directorul Spitalului Județean Bistrița-Năsăud, dr. Mircea Gelu Buta.
Preotul paroh Ioan Suciu a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor, în semn de recunoaștere a eforturilor depuse de la venirea în această parohie în vederea finalizării procesului de construcție a bisericii. De asemenea, inginerului Viorel Baciu i s-a acordat cea mai înaltă distincție venită din partea Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, Crucea Transilvană. Pentru susținerea demersului de construcție a locașului, au primit diplome de aleasă cinstire din partea Înaltpreasfințitului Andrei primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Teodor Crețu, inginerul Ioan Crețiu din cadrul primăriei, membrii Consiliului Parohial, precum și alți binefăcători.
În cuvântul său, Părintele Mitropolit Andrei a subliniat importanța acestui nou locaș de rugăciune în viața duhovnicească a credincioșilor bistrițeni: „Părintele Suciu Ioan, împreună cu credincioșii lui și sprijiniți de oameni buni, au finalizat această biserică minunată, la sfințirea căreia am participat noi. Îl rugăm pe Dumnezeu ca tuturor acelora ce au contribuit să le răsplătească însutit. Acesta fiind un izvor dătător de viață în plus pentru orașul Bistrița, credem că încă pentru o seamă de suflete se va spulbera indiferentismul religios și vor avea o viață duhovnicească normală, din care va decurge o viață de familie normală și la urmă se va răsfrânge într-o relație cu semenii normală. Pe toate planurile viața duhovnicească profundă își are urmările ei”.
Parohia „Sfînta Treime” din Bistrița a fost înființată la inițiativa părintelui protopop Viorel Baciu, piatra de temelie a bisericii fiind pusă în anul 1992. Aici urma să se construiască acest locaș în formă de cruce greacă. Mai multe informații ne-a oferit preotul paroh Ioan Suciu: „La momentul preluării, zidurile erau ridicate în mare parte, având ridicată o boltă deasupra pronaosului. Cu ajutorul bunilor noștri credincioși, în fiecare an s-a lucrat câte puțin. Pictura a fost efectuată de Gheorghe Croitoru, care timp de șapte ani a muncit la această lucrare. În ultimul an s-a achiziționat și un clopot cu sistem electronic”.
Parohia „Sfânta Treime” din municipiul Bistrița are în cuprins 783 de familii.