O nouă biserică din cartierul sucevean Burdujeni, sfințită în Duminica a XVIII-a după Rusalii

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul sucevean Burdujeni a fost târnosită, în Duminica a XVIII-a după Rusalii, de Înalt Preasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Lucrările la acest sfânt lăcaș au început în anul 2001, cu sprijinul enoriașilor, sub îndrumarea părintelui paroh Ilie Husarciuc, ne informează ediția de astăzi a cotidianului Ziarul Lumina.

Mii de credincioși au participat ieri la slujba de sfințire a Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din parohia Burdujeni, Protopopiatul Suceava 1, oficiată de IPS Pimen, în prezența unui sobor impresionant de preoți și diaconi, din care a făcut parte și pr. Vasile Irimia, protopop al Protopopiatului Suceava 1. Târnosirea sfântului lăcaș a fost urmată de Sfânta Liturghie, pe un podium special amenajat în curtea bisericii. Credincioșii, atât bărbați, cât și femei, au trecut prin sfântul altar, așa cum este tradiția atunci când se sfințește o biserică. La final, IPS Pimen a acordat primarului Municipiului Suceava Distincția de Vrednicie, iar Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a primit din partea primarului Ion Lungu titlul de Cetățean de onoare al Municipiului Suceava. În cuvântul de învățătură pe care l-a rostit credincioșilor prezenți IPS Pimen a vorbit despre importanța jertfei de a construi o biserică, despre ctitorul care a donat terenul, despre osteneala credincioșilor de a înălța un nou sfânt lăcaș în cartierul Burdujeni și a explicat semnficațiile Evangheliei din Duminica a XVIII-a după Rusalii. De asemenea, Arhipăstorul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților l-a ridicat la rangul de iconom stravofor pe pr. Gheorghe Husarciuc, slujitor al acestui sfânt lăcaș.

Parohia Burdujeni din Protopopiatul Suceava 1 a luat ființă în anul 2000, prin rearondarea parohiei „Sfântul Andrei”, ce cuprindea Cartierul Burdujeni, aceasta împărțindu-se în cinci parohii. Construirea unei noi biserici a fost necesară odată cu înființarea parohiei. În întâmpinarea acestei nevoi a venit domnul Petre Călian, donând cei 8 ari pe care a reușit să-i recupereze din pământurile casei părintești. Pe acest loc, amplasat la intrarea dinspre Suceava a Cartierului Burdujeni s-a început, în luna mai 2001, construirea acestui sfânt lăcaș. Până la începutul anului 2002 s-a realizat subsolul bisericii, fiind sfințit de vrednicul de pomenire episcop Gherasim Putneanul, în data de 21 aprilie 2002. Aici s-au săvârșit sfintele slujbe până în prezent. Lucrările au continuat cu zidirea bisericii (2003-2004), pictarea ei (2006-2009), construirea praznicarului, a anexelor, împrejmuirea și amenajarea curții. Biserica prezintă elementele specifice stilului moldovenesc, având formă de cruce, cu trei abside semicirculare. Pe naos se ridică turla centrală, îngustată prin trei inele suprapuse și o bază în formă de clopot. Pridvorul alungit este acoperit de o boltă semicilindrică. În partea din spate, un frumos cafas, cu balustrada din zidărie perforată, arcuită înafară, îmbogățește spațiul. Accesul în pronaos se face printr-un pridvor lateral sudic, peste care se ridică turnul-clopotniță. Sfântul lăcaș a fost pictat la interior și exterior de frații preoți Mihoc, în tehnica frescă, într-o compoziție și o cromatică echilibrată. Eleganța ei este dată de turla octogonală, cu bază stelată, așezată peste o bază pătrată, toate ornamentate cu ocnițe și arcaturi pictate. Streașina largă și brâul răsucit de pe cornișă încununează fațadele. Sub cornișă, un brâu de ocnițe pictate incinge biserica. Sub ele, un șir de arcaturi, înguste și înalte, ornamentează pereții; unele bordurează ferestrele, altele cuprind pictură murală. Patru icoane în mozaic împodobesc fațada intrării.

Biserica, care își va sărbători hramul pe 1 octombrie, de praznicul Acoperământului Maicii Domnului, are și un site Internet: www.biserica.tara-fagilor.ro

Comentarii Facebook


Știri recente