O nouă așezare monahală în Arhiepiscopia Iașilor

La începutul acestei luni, în județul Botoșani, a luat ființă un nou schit de maici, care aparține de Mănăstirea Guranda. Pe lângă Biserica ‘Înălțarea Sfintei Cruci’, ansamblul mai cuprinde o casă monahală. Construcția așezământului monastic a început în anul 2000 la inițiativa lui Ionel Țâmpău, om de afaceri din Botoșani.

Înalt Preasfințitul Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a vizitat duminică, 31 iulie, Schitul ‘Înălțarea Sfintei Cruci’ – Lebăda al Mănăstirii Guranda din județul Botoșani. Cu acest prilej, Înalt Preasfinția Sa a așezat pe sfânta masă a lăcașului de închinăciune de aici sfântul antimis.

‘Înalt Preasfințitul Teofan a venit să încurajeze noua obște care există acolo și pentru a da binecuvântarea pentru slujirea Sfintei Liturghii, care constă în dăruirea sfântului antimis. Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a îndemnat obștea să aibă în vedere viața duhovnicească și a făgăduit că va veni să slujească Sfânta Liturghie în biserica schitului’, a relatat arhim. Ioan Harpa, exarh al zonei Botoșani , pentru Ziarul Lumina. Așezarea monahală de la Lebăda a fost ridicată de Ionel Țâmpău, om de afaceri din Botoșani, fiind o construcție în stil maramureșean, copie după Mănăstirea Bârsana din județul Maramureș. Înființarea schitului a avut loc după ce au fost transferate două monahii de la Mănăstirea Guranda.

‘Construcția schitului a început în anul 2000, realizându-se o lucrare frumoasă, fiind întocmită toată documentația necesară. În prezent sunt patru monahii care încearcă să dea viață duhovnicească noului schit, sub conducerea monahiei Paisia Ababei, egumena așezării monahale. Duhovnicul obștii va fi la Mănăstirea Popăuți, până când se va rândui un ieromonah care să se dedice special deservirii schitului’, a explicat arhim. Ioan Harpa. Pe lângă biserica propriu-zisă mai există și o casă monahală care cuprinde corp de chilii și trapeză. Obștea va ține rânduiala celor șapte Laude, iar atunci când va fi posibil se va săvârși Sfânta Liturghie. În incinta schitului va funcționa un atelier de croitorie.

‘Domnul Ionel Țâmpău a avut în viață încercări deosebite. În memoria celor dragi a dorit să zidească o biserică în oraș, dar pentru că nu a găsit teren a ridicat acest sfânt lăcaș, aflat la cinci kilometri de Botoșani’, a explicat arhim. Ioan Harpa.

La Schitul Lebăda se poate ajunge prin cartierul Lebăda din Botoșani (aflat la ieșirea din oraș, spre Iași), fiind situat la o distanță de cinci kilometri de drumul european E 58.

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sfântului Ioan Botezătorul ajung la Urziceni

Credincioșii din Urziceni pot aduce cinstire moaștelor Sfântului Ioan Botezătorul în Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, la finalul acestei săptămâni. Sfintele moaște ajung joi după-amiază, la ora 15.30. „Preoți, credincioși și copii purtând flori…