O mărturisire fără echivoc: Ospeția în arhondaricurile mănăstirilor

Foarte puțin te-ai aștepta ca la vernisajul unei expoziții, unde se ‘vorbește’ despre scriitori, sport și turism, să auzi declarându-se, fără echivoc, că ospeția la români a început în arhondaricurile mănăstirilor.

Ei bine, acest adevăr a fost rostit marți, 25 ianuarie, cu prilejul vernisării expoziției ‘Scriitori în lumea sportului și turismului’, deschisă la Muzeul Național al Literaturii Române.

Primăria Bucureștiului, Muzeul Național al Literaturii Române, Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret, Muzeul Sportului, Asociația ‘Ospeția din România – tradiție și evoluție’ și revista ‘România Pitorească’ au organizat, marți, un eveniment unic în peisajul cultural al Capitalei: vernisarea unei expoziții de fotografii, cărți, reviste și obiecte care împreună vorbesc despre lumea turismului și sportului și despre scriitorii care au făcut din această lume fie o pasiune, fie chiar o mărturisire de credință.

Expoziția este deschisă până pe data de 1 februarie, la Muzeul Național al Literaturii Române din București.

Descoperim aici fotografii, desene, tablouri de epocă, obiecte, cărți, reviste care ‘vorbesc’ sintetic despre mai bine de două secole de sport și turism, performerii lor, frumusețea pământurilor noastre și ospeția românilor.

Descoperim, de pildă, aprecierea vornicului Iordache Golescu cu privire la beneficiile mersului pe jos, exprimată cu aproape două veacuri în urmă, apoi, fotografii și gânduri exprimate referitoare la sport și drumeții de Mihail Kogălniceanu, Carol Davila, regele Carol I și familia sa, Tache Ionescu, Ionel Teodoreanu, Mihail Sadoveanu, George Călinescu, Calistrat Hogaș, George Bibescu și multe alte personalități ale vremurilor trecute și prezente.

În acest context, domnul Ion C. Rogojanu, fost lucrător în domeniul turismului, sau ospeției, cum îi place să spună, bibliofil recunoscut și președinte onorific al Asociației ‘Ospeția din România – tradiție și evoluție’, a mărturisit, fără echivoc, faptul că ‘ospeția la români a început în arhondaricurile mănăstirilor’ și că ‘primii ‘hotelieri’ din Țările Române au fost monahii și monahiile din mănăstiri’.

Domnia sa a declarat că, ‘în arhondaricuri (locurile unde se primesc și se cazează oaspeții în mănăstiri, n.n), legile legate de ospeție nu erau și nu sunt încălcate. În urmă cu mai mulți ani, am însoțit un grup de oameni de știință care participaseră la un congres în țara noastră, foarte supărați cu privire la unele condiții de cazare și confort din hoteluri. Ei mi-au spus că fuseseră cazați și la o mănăstire, unde condițiile erau mai simple, dar cu totul mai bune. Cineva le-a spus atunci: ‘Acolo este o civilizație de 2.000 de ani, pe când aici, în hoteluri, încercăm să facem ceva abia de doar 150 de ani’. Este un adevăr constatat și în care eu credeam deoarece, în România, ospeția o găsim acolo unde primirile sunt mai puțin sofisticate, mai apropiate de spirit, acolo unde se mănâncă și se bea cu măsură și mai ecologic, ca să fiu în ton cu cerințele zilelor noastre’, a spus distinsul bibliofil, după cum ne informează ‘Ziarul Lumina’.

Comentarii Facebook


Știri recente