O istorie a păcatului, a pocăinței, dar și o istorie a iertării

‘Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul este istoria omenirii cea creată de Dumnezeu pentru a fi în împărăția Lui, dar care, prin păcat, este alungată în pământul în care crește spin (…) Canonul Sfântului Andrei este o istorie a păcatului, o istorie a pocăinței, dar și o istorie a iertării’, a subliniat, în mesajul adresat credincioșilor, IPS Teofan, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Sute de credincioși au participat, miercuri seară, la Denia Canonului celui Mare al Sfântului Andrei Criteanul săvârșită, în Catedrala mitropolitană din Iași, de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. În cadrul Deniei Canonului Mare s-a citit și viața Sfintei Maria Egipteanca, important document hagiografic și duhovnicesc, scris de Sfântul Sofronie, patriarhul Ierusalimului.

La finalul slujbei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit un cuvânt de învățătură în care a făcut referire la semnificațiile Deniei care se oficiază în miercurea din săptămâna a cincea din Postul Mare. ‘Dăm slavă lui Dumnezeu pentru această preafrumoasă și adâncă seară de vecernie, de utrenie, de canon, prin care ne-am mărturisit păcatele înaintea lui Dumnezeu și I-am cerut iertare. Canonul Sfântului Andrei este tocmai strigătul nostru de durere și de întristare pentru faptul că suntem în noroiul păcatelor și strigăm ‘Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!’, ca Dumnezeu, văzând încercarea noastră de căință, să-și îndrepte privirea spre noi, să ne primească ca pe fiii și fiicele sale risipitoare în brațele cele dumnezeiești.

Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul este istoria omenirii cea creată de Dumnezeu pentru a fi în împărăția Lui, dar care, prin păcat, este alungată în pământul în care crește spin și de acolo Hristos Domnul, coborând între noi și luând asupra Sa păcatele noastre, ne redeschide calea spre împărăția cerurilor. Viața lui Adam este descrisă în acest canon ca fiind și viața noastră, viața lui Avraam, viața lui David, viața lui Hristos, în cele din urmă, sunt prezentate ca fiind viața noastră. Canonul Sfântului Andrei este o istorie a păcatului, o istorie a pocăinței, dar și o istorie a iertării’, a spus IPS Teofan.

‘Avem posibilitatea să ne ridicăm din păcatul cel mai adânc’

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vorbit și despre chipul de pocăință al Sfintei Maria Egipteanca, a cărei viață ‘ne învață să nu deznădăjduim, indiferent de mulțimea păcatelor care ne apasă’. ‘Tot în seara aceasta, când se săvârșește Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, Biserica a rânduit să se citească și viața Sfintei Maria Egipteanca, pentru că în viața sfintei ne regăsim și noi, cei chemați din pă cat, prin pocăință, se ajungem la iertare și la îndumnezeire. Viața Sfintei maicii noastre Maria Egipteanca ne învață, în primul rând, să nu deznădăjduim, pentru că fiecare dintre noi, asemeni ei, avem posibilitatea să ne ridicăm, prin duh de pocăință, din păcatul cel mai adânc, la înălțimea împărăției lui Dumnezeu’, a subliniat Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Teofan.

Comentarii Facebook


Știri recente