O diasporă mai puternică

România are peste 4 milioane de credincioși ortodocși în afara granițelor țării, o situație demnă de luat în seamă și o responsabilitate imensă pentru Biserica noastră. În 2011, românii din diaspora au demonstrat că și departe de casă ei sunt la fel de credincioși, mărturie stând sutele de biserici care devin zi de zi mai puternice, mai unite.

În urma unor eforturi de peste trei ani, Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord a primit la începutul anului 2011 recunoașterea oficială din partea guvernului suedez, informează „Ziarul Lumina”. Actul de recunoaștere a acesteia a însemnat încununarea procesului de reorganizare canonică și juridică a misiunii Bisericii Ortodoxe Române în partea de nord a Europei. Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, pentru organizarea statornică și activitate benefică asupra societății, a primit dreptul de a iniția proiecte comune cu autoritățile publice și celelalte comunități creștine din Suedia. Același lucru s-a întâmplat și în Italia, pe 12 septembrie, când președintele Republicii Italiene a emis un decret prin care Episcopia Ortodoxă Română a Italiei a primit recunoașterea juridică oficială de cult. A fost recunoscută astfel prezența celor peste 1.000.000 de români ortodocși care trăiesc în Italia și transmit mai departe propria credință, încercând totodată să se integreze în locul unde sunt primiți.

În anul 2011, și Biserica Ortodoxă Română din Ungaria a fost recunoscută oficial ca una dintre bisericile istorice din Ungaria, ca urmare a noii Legi a Cultelor din statul maghiar, care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2012, iar în Spania, primele 68 de parohii ortodoxe românești înființate pe teritoriul acestei țări au primit confirmarea personalității juridice.

Slujbe în limba maternă pentru românii plecați departe

Foarte mulți români plecați departe de patria natală se bucură din acest an de biserici noi în care se pot ruga în limba română. Menționăm aici sfințirea bisericii ortodoxe românești din Most, Cehia. În Episcopia Daciei Felix de pe teritoriul Serbiei, românii din localitățile Bor, Mesici și Metonița au, începând din acest an, posibilitatea de a asista la sfintele slujbe săvârșite în limba lor, după o perioadă foarte lungă în care nu au avut o biserică românească. Alți români plecați în Italia au biserici noi în localitățile Guidonia, Marcelina și Perugia, iar cei din Genova și-au văzut încununată munca din ultimii ani prin sfințirea lăcașului de cult ortodox românesc pe data de 30 octombrie. Tot în acest an, în Canberra, capitala Australiei, a fost deschisă o nouă parohie ortodoxă românească, cu hramul ‘Sfinții Trei Ierarhi’, iar în localitatea spaniolă Roquetas de Mar, provincia Almeria, a fost încheiată construcția unei biserici a cărei piatră de temelie a fost pusă în 2009. De asemenea, au fost începute demersurile pentru construirea a două mari așezăminte ortodoxe noi la München, Germania, și Madrid, Spania, care vor deveni noile sedii administrative ale episcopilor ortodocși români din aceste țări.

Un centru de formare a clericilor și a laicilor la Paris

Peste tot, prezența credincioșilor români se face simțită oriunde s-ar afla ei. La 8 iunie, Ernesto Riggio, primarul orașului Bivongi din regiunea Calabria, Italia, cu ocazia întâlnirii sale cu Patriarhul României în Reședința patriarhală, a mărturisit că apreciază foarte mult activitatea comunității monahale românești care se află în Bivongi. Și în alte părți, românii au încercat să promoveze valorile culturale și morale creștinești, astfel încât în Dordogne, Franța, a avut loc cea de-a treia ediție a Universității de vară în Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale, un cunoscut stagiu de formare pentru clericii și credincioșii din Franța.

În Paris, la Catedrala ortodoxă română ‘Sfinții Arhangheli’ s-a inaugurat oficial la 5 noiembrie Centrul ortodox de studii și cercetări ‘Dumitru Stăniloae’, fondat în 2008 și inaugurat în iulie 2009 de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Este un centru destinat instruirii permanente a clericilor din eparhie, dar și pentru formarea cateheților și a laicilor doritori de a ajuta Biserica. Au participat Înalt Preasfințitul Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale, părinții Marc Antoine Costa de Beauregard, Gérard Reynaud și Jean Boboc, Lidia Stăniloae-Ionescu, directorii responsabili ai centrului, precum și alți clerici și credincioși din Paris și din împrejurimi.

Tinerii din diaspora sunt uniți prin NEPSIS

Tinerii ortodocși români din afara granițelor au avut în 2011 multe activități pe care le-au desfășurat prin intermediul Asociației Nepsis. NEPSIS, frăția tinerilor creștini ortodocși români, constituită la 13 noiembrie 1999 la Paris, funcționează sub îndrumarea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Europei Occidentale și Meridionale. De atunci, au fost create grupări Nepsis peste tot în Europa unde există tineri români, iar în acest an a avut loc cea de-a III-a ediție a Congresului internațional NEPSIS, în perioada 24-25 septembrie, la Torrejon de Ardoz, Spania. Aici, sute de români din Mitropolia Europei Occidentale și Meridionale, împreună cu Întâistătătorii celor trei eparhii ale mitropoliei, s-au întâlnit pentru a se bucura împreună de sentimentul trăirii credinței ortodoxe și a tradițiilor străbune. Filiala din Italia a acestei frății a împlinit, la 6 decembrie, trei ani de la înființare.

Comentarii Facebook


Știri recente