O biserică nouă și un sfânt nou pentru credincioșii dobrogeni

Duminică, 27 septembrie, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vizitat Episcopia Tulcii, unde a oficiat slujba de sfințire a Bisericii cu hramul „Sfânta Treime” din municipiul Tulcea, informează cotidianul „Ziarul Lumina”.

Cu acest prilej, Părintele Patriarh Daniel a prezidat ceremonia de proclamare locală a canonizării Sfântului Ierarh Iachint al Țării Românești.

La finalul slujbei de sfințire a Bisericii „Sfânta Treime”, la care au participat ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, autorități locale, personalități ale vieții culturale din Dobrogea și foarte mulți credincioși, Patriarhul României a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat că prin sfințirea unei biserici se face un schimb de daruri, pentru că noi oferim lui Dumnezeu daruri din lumea aceasta, daruri materiale și primim în schimb de la Dumnezeu daruri netrecătoare.

„Biserica aceasta este o pregătire, o antecameră, o arvună a împărăției cerurilor. Atunci când intrăm într-o biserică ortodoxă pictată, în ceruri ni se pare a sta, pentru că Biserica este casa lui Dumnezeu și poarta cerului, pentru ca pe noi, pământenii, să ne înalțe duhovnicește în împărăția cerurilor”, a explicat PF Daniel.

Întâistătătorul Bisericii noastre a mai spus că Biserica este trupul tainic al lui Hristos, deoarece, atunci când avem Duhul lui Hristos în noi, „mâinile noastre, gândurile noastre și sentimentele noastre devin asemenea gândirii și simțirii lui Hristos. Astfel, devenim noi membre ale trupului tainic al lui Hristos și lucrăm spre slava Preasfintei Treimi și pentru mântuirea noastră ca unire cu Preasfânta Treime”, a spus Patriarhul României.

Afară, pe un podium special amenajat în fața bisericii, în prezența a numeroși credincioși, Preafericitul Părinte Daniel a oferit celor doi slujitori care s-au ocupat de construirea noii biserici sfințite mai multe daruri și distincții. Părintele paroh Mircea Ispas a primit Ordinul „Sfântul Andrei” pentru clerici, iar părintele protopop Romeo-Gabriel Ispas, co-slujitor la această biserică, a primit Crucea patriarhală clasa I. Bisericii celei noi, construite între 1998 și 2009, Părintele Patriarh i-a oferit un set de sfinte vase și o cruce de binecuvântare.

În continuare, înconjurat de ierarhi ai Sfântului Sinod, Preafericirea Sa a prezidat ceremonia de proclamare locală a canonizării Sfântului Ierarh Iachint. Tomosul sinodal prin care s-a evidențiat personalitatea istorică culturală și liturgică a Sfântului Iachint, precum și importanța lui pentru istoria Bisericii Ortodoxe Române a fost citit de IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. În Tomosul sinodal de vestire a proclamării locale a canonizării acestui sfânt s-a arătat că „nenumărate i-au fost faptele sale cele bune întru această slujire arhierească, precum și grija pentru fiii săi duhovnicești, pentru propovăduirea cuvântului în eparhia sa, el însuși făcându-se tuturor pildă prin viață cuvioasă, de bun rugător și râvnitor în cele sfinte, de mărturisitor și trăitor al dreptei credințe și de sprijinitor al libertății fraților de același neam”.

La acest moment de sărbătoare pentru clerul și credincioșii din Eparhia Tulcii, Patriarhul României a felicitat pe toți cei prezenți pentru acest moment deosebit din istoria acestor locuri binecuvântate și a oferit în dar Preasfințitului Visarion al Tulcii o icoană a Sfântului ce va fi așezată în Catedrala episcopală din oraș, precum și medalia de proclamare a acestei canonizări, care marchează anul acesta împlinirea a 650 de ani de la recunoașterea oficială a Mitropoliei Țării Românești.

În finalul festivității solemne, Episcopul Tulcii a rostit un cuvânt prin care a transmis emoția și bucuria clericilor și credincioșilor din eparhia pe care o păstorește la această sărbătoare. „Un moment de aleasă bucurie trăim cu toții astăzi, când, uniți sub cupola acestei biserici pe care tocmai am sfințit-o, ne aflăm în rugăciune și psalmodiere liturgică către Părintele luminilor de la Care se pogoară toată darea cea bună și tot darul cel desăvârșit. Un moment de înălțare sufletească ne cuprinde pe toți astăzi, când, din cerul Său cel prea înalt, Dumnezeu Cel Minunat întru sfinții săi caută cu îndurare spre via aceasta, cercetând-o, sfințind-o și binecuvântând-o prin prezența în mijlocul nostru a Întâistătătorului Bisericii noastre străbune”, a spus PS Visarion, Episcopul Tulcii, care a oferit Părintelui Patriarh Crucea „Sf. Iachint de Vicina”.

Comentarii Facebook


Știri recente