O atenție sporită lucrării misionare a Bisericii

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București găzduiește în perioada 30 octombrie – 2 noiembrie cea de-a patra consfătuire Orthodox Mission Network, întâlnire desfășurată cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, sub patronajul Arhiepiscopiei Bucureștilor, informează Ziarul Lumina.

Scopul întâlnirii este de a aduce laolaltă preoți, profesori de misiologie și misionari activi în diverse organizații sau reprezentând Biserici Ortodoxe implicate în acțiuni misionare atât în interior, cât și în exterior, pentru aducerea la dreapta credință a celor care încă nu au auzit de Evanghelia mântuitoare a Domnului nostru Iisus Hristos. La consfătuire participă aproximativ 20 de invitați din Belarus, Bulgaria, Rusia, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Finlanda, Grecia, Germania, Albania și România.

Ieri, în deschiderea sesiunii de lucru, desfășurată în Sala „Consiliu” a facultății, participanții au fost întâmpinați de părintele Ștefan Buchiu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, care a vorbit despre instituție și despre importanța misiunii în Biserică. „Considerăm că lumea de astăzi așteaptă mai mult de la Biserică decât înainte, și de aceea și clericii, și mirenii trebuie să fie mai implicați în misiunea Bisericii. Chiar părintele Dumitru Stăniloae, spre sfârșitul vieții, afirma că ar fi simțit nevoia să scrie mai mult în studiile sale dogmatice despre lucrarea misionară a Bisericii, pentru că Biserica și teologia ortodoxă au mai multe de spus despre această lucrare”, a subliniat părintele decan Ștefan Buchiu.

După cum a declarat părintele David Pestroiu, consilier în cadrul Sectorului Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, în aceste câteva zile se vor discuta aspecte legate de munca practică a misionarilor, despre modul în care sunt aflați și aduși în Biserică cei care nu sunt creștini și elemente legate de misiunea internă axată pe cunoașterea și preîntâmpinarea acelor fenomene îngrijorătoare ale postmodernității, cum ar fi secularismul, ateismul, indiferența religioasă, nihilismul. „Astfel, încercăm să ne concentrăm mai mult atenția asupra fiilor Bisericii, pentru ca ei să devină creștini adevărați și lucrători ai poruncilor lui Dumnezeu. De asemenea, se are în vedere și dimensiunea defensivă a strategiei misionare vizând cunoașterea și apărarea dreptei credințe în fața prozelitismului practicat de unele noi mișcări religioase, secte și grupări care confundă misiunea cu un marketing religios, născut din dorința de a câștiga adepți cu orice preț”, a mai spus părintele consilier David Pestroiu.

Spre seară, participanții au vizitat Parohia „Sfântul Haralambie” – Flămânda, păstorită de părintele Pestroiu, unde au putut vedea, prin centrul de tip after-school care funcționează acolo, cum se implică Biserica în plan misionar, venind în întâmpinarea unei cerințe reale a societății românești contemporane.

Astăzi, organizatorii le-au pregătit o altă vizită, la Parohia „Sfântul Antonie” – Titan, unde va avea loc primirea participanților, după obiceiul românesc, cu pâine și sare, și vor putea urmări activitățile misionare desfășurate în cadrul comunității parohiale.

Comentarii Facebook


Știri recente