Nu partizanat politic, ci cooperare cu Statul în folosul societății românești

Referitor la opiniile personale exprimate de domnul Dorin Florea, primarul municipiului Târgu Mureș și publicate pe site-ul Citynews.ro sub titlul BOR este complicele politicienilor, precizăm:

  1. Patriarhia Română ia act cu surprindere de faptul că domnul Dorin Florea, primarul municipiului Târgu Mureș, aduce Bisericii acuzații nefondate, ignorând activitatea spirituală, socială, educațională și culturală pe care Biserica Ortodoxă Română o desfășoară astăzi prin ierarhii și preoții ei în comunitățile ortodoxe românești din țară și din străinătate. Domnia sa poate constata această realitate chiar și prin simpla informare asupra activităților multiple desfășurate de parohiile ortodoxe din Târgu Mureș în beneficiul locuitorilor din acest municipiu.
  2. Referitor la presupusul „partizanat” al Bisericii cu clasa politică, este ciudată atitudinea politicianistă tocmai a domnului primar al municipiului Târgu Mureș. Îi reamintim domnului Dorin Florea că, în timpul campaniei electorale pentru alegerile locale din anul 2012, în mod regretabil un preot ortodox din Târgu Mureș a fost atras la una din manifestările electorale ale domniei sale, în contradicție cu recomandarea Sfântului Sinod făcută partidelor politice de a respecta neutralitatea Bisericii Ortodoxe Române. Orice alt comentariu este de prisos!
  3. Scrisoarea adresată de Patriarhia Română reprezentanților autorităților locale pentru sprijin financiar la construirea Catedralei Mântuirii Neamului este un demers în conformitate cu Legea construirii Catedralei Mântuirii Neamului care prevede că, la solicitarea Administrației patriarhale, autoritățile de Stat centrale și locale pot sprijini financiar la edificarea viitoarei Catedrale patriarhale. Această prevedere a fost inclusă în lege deoarece construirea Catedralei Mântuirii Neamului este un proiect bisericesc național reprezentativ pentru poporul român majoritar ortodox, contribuabil în proporție de 86% la bugetul de Stat central și la cele locale. Ca atare, recent mai multe consilii județene au răspuns pozitiv la solicitarea Patriarhiei de a sprijini construirea acestei Catedrale.
  4. Din nefericire, opiniile exprimate public de domnul primar Dorin Florea ofensează majoritatea românilor ortodocși din municipiul Târgu Mureș, care doresc construirea Catedralei Mântuirii Neamului și contribuie la Colecta națională organizată de Patriarhia Română în bisericile și mănăstirile din țară și străinătate pentru edificarea viitoarei Catedrale patriarhale.

În concluzie, fidelă învățăturii Sfintei Evanghelii și misiunii sale spirituale în societate, Biserica Ortodoxă Română susține cooperarea cu autoritățile publice centrale și locale ale Statului în folosul societății românești, fără nici un partizanat politic.

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente

Mănăstirea Mușinoaele are un nou stareţ

Ieromonahul Sofronie Nechita este noul stareţ al Mănăstirii Mușinoaele din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Părintele a fost prezentat obştii duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, care şi-a exprimat convingerea că noul stareţ va continua cu aceeași…