Nu exista un conflict intre cele doua mitropolii, exista un diferend canonic intre Patriarhia rusa si cea romana

Nu exista un conflict intre cele doua mitropolii, exista un diferend canonic intre Patriarhia rusa si cea romana. Cele doua mitropolii sunt expresia concreta, fie a jurisdictiei rusesti, fie a jurisdictiei romanesti, a declarat Vlad Cubreacov, deputat in Parlamentul Republicii Moldova, pentru publicatia crestina de actualitate Alfa si Omega. Potrivit lui Cubreacov, conflictul este intre cele doua jurisdictii, si doar cele doua Patriarhii, reprezentand cele mai mari biserici ortodoxe din lume, au calitatea si competenta sa solutioneze acest diferend intr-o maniera echitabila, dreapta, canonica si fara a rani sensibilitatile uneia dintre parti. Noi pledam pentru o jurisdictie paralela in acest spatiu, pentru ca cele doua jurisdictii isi au legitimitatea confirmata de timp. Vlad Cubreacov a mai spus ca, chiar daca cea ruseasca la origini este una anticanonica, abuziva, de-a lungul timpului aici s-a stabilit o minoritate rusa importanta, care din punct de vedere al dreptului canonic are libertatea sa se afle in comuniune canonica cu Biserica ortodoxa rusa. In acest context, Cubreacov a tinut sa sublinieze ca nu putem neglija aceasta minoritate, dupa cum nu putem neglija faptul ca majoritatea romaneasca din R. Moldova are dreptul si libertatea de a se afla in comuniune canonica nemijlocita, directa, cu Patriarhia Romana, ca biserica nationala constituita in baza Canonului 34 apostolic, care statueaza criterii etnice de organizare pentru fiecare biserica locala.

La intrebarea de ce pana in prezent guvernele Republicii Moldova refuza sa puna in legalitate Mitropolia Basarabiei, Vlad Cubreacov a raspuns ca toate guvernele Republicii Moldova, fie ca este vorba de guvernul Sangheli, care administra R. Moldova in momentul reactivarii Mitropoliei Basarabiei, precum si guvernele care s-au succedat dupa aceasta (Ciubuc I, Ciubuc II, Sturza, Braghis), indiferent de nuantele politice pe care le-au atribuit, s-au dovedit solidare in atitudinea lor fata de Mitropolia Basarabiei, demonstrand aceeasi recalcitranta si aceeasi ostilitate, dovedind odata in plus ca in Republica Moldova drepturile omului continua sa ramana fictiune, iar prevederile legale, in special cele constitutionale , nu-si au acoperire practica. Dupa cum a mai marturisit Cubreacov, prigoana la care au fost supusi credinciosii si clericii Mitropoliei Basarabiei, toate suferintele indurate de acestia, ne arata clar ca aceste guverne s-au plasat in pozitie de vasalitate fata de interesele pe care le-au slujit cu devotament.

De notat ca in 1992 Adunarea eparhiala constituita la Chisinau a hotarat reactivarea Mitropoliei Basarabiei, avand ca loctiitor de mitropolit pe P.S. Episcop Petru de Balti, si trimiterea la Bucuresti a unei delegatii, alcatuira din clerici si mireni, pentru a adresa Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane rugamintea de a fi primiti sub jurisdictia canonica a Patriarhiei Romane. La 19 decembrie 1992, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane ia act, cu binecuvantare, de reactivarea Mitropoliei Basarabiei si printr-un Act Patriarhal si Sinodal recunoaste aceasta Mitropolie ca autonoma si de stil vechi, facand parte integranta din trupul Bisericii Ortodoxe Romane, informeaza ORTHOPRESS.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente