‘Nu exista dificultati insurmontabile’ pentru stabilirea de relatii diplomatice intre Sfantul Scaun si China a declarat Arhiepiscopul Giovanni Lajolo

Arhiepiscopul Giovanni Lajolo, secretarul Vaticanului pentru relatiile cu statele, a declarat la Radio Vatican ca ‘nu exista dificultati insurmontabile’ pentru stabilirea de relatii diplomatice intre Sfantul Scaun si China. El s-a reintors dintr-o calatorie, desfasurata la inceputul lunii iunie, in sud-estul Asiei, in timpul careia a fost in Thailanda, Malaiezia, Singapore si Brunei.

Prelatul, care raspunde de afacerile externe ale Vaticanului, a explicat ca cererea pe care Sfantul Scaun o adreseaza tarilor din Asia in general, ‘in masura posibilului’, este libertatea religioasa.

‘Stabilirea de relatii diplomatice cu China este o problema examinata de mult timp. Din punctul meu de vedere, nu exista dificultati insurmontabile. Totusi, este necesar sa actionam cu prudenta pentru a verifica anumite aspecte la care nici o parte nu poate renunta.’, a mai declarat Arhiepiscopul.

Beijingul a intrerupt relatiile cu Sfantul Scaun in 1951, expulzandu-l pe Nuntiul apostolic de atunci. China pune doua conditii inainte de reluarea relatiilor: ca Papa sa nu intervina in situatia religioasa a tarii – intre altele, sa nu numeasca Episcopii de aici – si sa renunte la relatiile cu Taiwanul.

Comentarii Facebook


Știri recente