NOUTĂȚI EDITORIALE: Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Teologie și spiritualitate

La Editura Basilica a Patriarhiei Române a apărut lucrarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Teologie și spiritualitate. Volumul a fost lansat ieri, 28 octombrie 2009, în Aula Magna a Palatului Patriarhiei, cu prilejul ședinței solemne a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Lucrarea de față, Teologie și spiritualitate, a fost pregătită sub îndrumarea Părintelui Profesor Dumitru Stăniloae și susținută ca teză de doctorat în teologie la Institutul Teologic Universitar Ortodox din București, în data de 30 octombrie 1980, ea fiind versiunea restructurată și condensată a tezei de doctorat susținută la Universitatea de Științe Umane din Strasbourg, Franța, în 19 iunie 1979 (Facultatea de teologie protestantă).

Deși scrisă la vârsta de 28 de ani, în perioada iulie 1979 – septembrie 1980, cu pasiune și elan tineresc, lucrarea Teologie și spiritualitate conține o bogăție de informații teologice și istorice, fiind actuală mai ales în ceea ce privește tematica și motivația ei. Desigur, între timp, multe din problemele spirituale și sociale ale Occidentului au început să devină și problemele Bisericilor din Europa centrală și răsăriteană. Starea spirituală a lumii de azi, profund marcată de un secularism agresiv, cere teologiei noastre academice și pastorale să folosească libertatea de cercetare și exprimare, dobândită după căderea comunismului, pentru a intensifica misiunea pastorală, culturală și socială a Bisericii.

În acest context, reafirmarea legăturii dintre teologie și spiritualitate, dintre credința și viața creștină, se impune cu prioritate conștiinței și activității misionare a Bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente