Noul sediu al Librăriei „Doxologia”, sfințit și inaugurat la Piatra Neamț

Sâmbătă, 20 octombrie 2012, Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a sfințit și inaugurat noul sediu al Librăriei ‘Doxologia’ din Piatra Neamț. Evenimentul, la care au participat oficialități locale și centrale și numeroși credincioși, a fost precedat de oficierea Sfintei Liturghii arhierești în parohia ‘Sf. Ioan Botezătorul’ – Mărăței din localitate, păstorită de pr. Vasile Păvăleanu, cel care a supravegheat în mod special lucrările de construcție ale clădirii noii librării.

Orașul Piatra Neamț se poate mândri de acum înainte cu o librărie de carte religioasă și obiecte bisericești modernă și situată ultracentral, anume Librăria ‘Doxologia’ a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, sfințită și inaugurată sâmbătă, în prezența Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Înainte de evenimentul inaugural, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica ‘Sf. Ioan Botezătorul’ – Mărăței, alături de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte pr. Ciprian Roată, directorul librăriilor mitropolitane ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’, pr. Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamț, pr. prof. Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Veniamin Costachi’ de la Mănăstirea Neamț, și pr. prof. Dan Ovidiu Cojan, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Împ. Constantin și Elena’ din Piatra Neamț.

La finalul Sfintei Liturghii, după împărtășirea credincioșilor, IPS Teofan a ținut un scurt cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre importanța librăriilor de carte religioasă, izvor de cuvânt dumnezeiesc: ‘Iubiți credincioși și stimate oficialități, mila lui Dumnezeu a fost asupra noastră în această zi, întrucât ne-a învrednicit să fim împreună pentru a-I mulțumi Celui de Sus că ne-a ajutat să avem în inima orașului Piatra Neamț o prelungire a librăriilor mitropolitane, așezate sub sigla cuvântului de slavă, adică ‘Doxologia’, ca hrană, pâine spre ființă, și apă vie, pentru cei care vor să se adape din cuvântul lui Dumnezeu. Cartea religioasă vorbește și propovăduiește cuvântul dumnezeiesc acolo unde ea se află, fiindcă nu se știe cine o deschide și află în ea cuvânt folositor, iar inima aceluia se apropie de Dumnezeu și cunoaște drumul binecuvântat al Bisericii. Cuvântul Mântuitorului Hristos din Evanghelia citită astăzi, anume ‘Vino după mine’, poate fi rostit uneori și printr-o carte’.

În continuare, pr. Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamț, a rostit un cuvânt de mulțumire adresat Mitropolitului Moldovei și Bucovinei: ‘Venirea Înalt Preasfinției Voastre în mijlocul nostru este o bucurie duhovnicească, atât pentru noi, preoții slujitori, cât și pentru credincioși, bucurie ce-și are izvorul în bunătatea și dragostea cu care ne priviți, ne ascultați și ne purtați în rugăciune’.

Slujba Sfintei Liturghii s-a încheiat în biserica nemțeană cu acordarea de distincții celor care au ajutat la ridicarea noului sediu. Astfel, pr. paroh Vasile Păvăleanu, profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Veniamin Costachi’ de la Mănăstirea Neamț, a primit distincția ‘Crucea Moldavă’, iar ceilalți ostenitori au primit diplome de vrednicie. Totodată, la propunerea pr. paroh Vasile Păvăleanu și a pr. protopop Valentin Tofan, cel de-al doilea slujitor al Bisericii ‘Sfântul Ioan Botezătorul’ – Mărăței, pr. Mircea Ursache, tată a nouă copii, a fost hirotesit de IPS Teofan iconom stavrofor.

Librărie cu birou de pelerinaje

Începând cu ora 10:00, soborul slujitor, în frunte cu IPS Teofan, s-a deplasat la noul sediu al Librăriei ‘Doxologia’ din oraș, care a fost sfințit și inaugurat, în prezența a numeroși credincioși. Alături de IPS Teofan, au slujit arhim. Luca Diaconu, starețul Mănăstirii Bistrița și exarh al zonei Neamț, pr. Iulian Necula, consilier al Sectorului economic-financiar al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Ciprian Roată, directorul librăriilor mitropolitane ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’, și pr. Vasile Păvăleanu, aceștia fiind cei care s-au implicat în mod special în ridicarea și amenajarea magazinului de obiecte bisericești. În cuvântul adresat cu această ocazie, IPS Teofan a mulțumit tuturor ostenitorilor librăriei, dar și tuturor credincioșilor din Arhiepiscopia Iașilor, prin a căror jerftă s-au ridicat de-a lungul timpului așezăminte și lăcașuri bisericești. La final, IPS Teofan a acordat o diplomă de vrednicie și o icoană edilului orașului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, pentru ajutorul acordat în construcția librăriei.

Librăria de obiecte bisericești și carte bisericească ‘Doxologia’ a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei din Piatra Neamț este situată pe bulevardul Traian, nr. 1 A. Magazinul are o suprafață de 150 de metri pătrați și formă circulară, iar pe cupola magazinului este pictat Pantocratorul, pe o suprafață de 26 de metri pătrați. La sediul librăriei nemțene va funcționa și un birou de organizare a pelerinajelor.

Comentarii Facebook


Știri recente