Noul Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului va fi intronizat maine la Sibiu

IPS Laurentiu Streza a fost ales in aceasta demnitate de Colegiul Electoral Bisericesc reunit pe data de 3 noiembrie 2005 la Palatul Patriarhiei din Capitala, sub presedintia PF Parinte Patriarh Teoctist. Atunci s-a stabilit, prin vot secret, ca IPS Laurentiu sa fie titular in scaunul vacant de Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului. Alegerea a fost validata a doua zi de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Tot atunci, Sfantul Sinod a stabilit ca ceremonia de intronizare a noului Mitropolit al Ardealului sa se desfasoare maine la Catedrala mitropolitana din Sibiu, in cadrul Sfintei Liturghii arhieresti oficiate de catre PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, impreuna cu majoritatea membrilor Sfantului Sinod. Amanunte despre aceasta ceremonie ne-a oferit Consilierul cultural al Arhiepiscopiei Sibiului, parintele profesor Dumitru Abrudan: ‘Programul acestei zile deosebite incepe la ora 09.00 cu Sf. Liturghie. Dupa citirea Sf. Evanghelii are loc inmanarea carjei de pastorire a Arhiepiscopiei Sibiului si Mitropoliei Ardealului si, tot atunci, se citeste gramata patriarhala si decretul de recunoastere din partea Presedintiei Romaniei. PF Parinte Patriarh, in finalul acestui moment de intronizare, rosteste un cuvant adecvat momentului, dupa care va raspunde noul Mitropolit al Ardealului’.

PS Visarion Rasinareanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, ne-a vorbit despre modul in care se va face maine intronizarea IPS Dr. Laurentiu Streza ca Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului: ‘Va incepe Sf. Liturghie arhiereasca. Dupa citirea Sf. Evanghelii va avea loc citirea decretului prezidential pentru recunoasterea in functia de Mitropolit al Ardealului, IPS Dr. Laurentiu Streza, dupa care va avea loc citirea gramatei patriarhale, semnata de PF Parinte Patriarh si de membrii Sf. Sinod. PS Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului va prezenta PF Parinte Patriarh carja arhiereasca, carja lui Saguna, rostind formula: ‘Prezint PF Voastre carja de arhipastorire a Arhiepiscopiei Sibiului si Mitropolit al Ardealului’. Luand carja, PF Parinte Patriarh Teoctist o inmaneaza IPS Mitropolit Dr. Laurentiu Streza cu indatinata recomandare. PF Parinte Patriarh Teoctist rosteste apoi cuvantul ‘Vrednic este’, dupa care PF Parinte Patriarh Teoctist va aseza pe crestetul noului Mitropolit camilafca cu cruce mitropolitana, apoi il va conduce pe IPS Arhiepiscop si Mitropolit Laurentiu si-l va aseza in scaunul de arhipastor al Bisericii ardelene, rostind pentru a treia oara: ‘Vrednic este’!

IPS Dr. Laurentiu Streza, noul Mitropolit al Ardealului, ne-a spus ce reprezinta pentru IPS Sa evenimentul de maine: ‘Este un eveniment unic pentru viata mea si pentru chemarea care desavarseste toate celelalte pe care le-am primit din partea lui Dumnezeu, chemarea la preotie, chemarea la arhierie, chemarea la aceasta slujire ca Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Ardealului. Nu vrednicia noastra, ci voia lui Dumnezeu le-a randuit toate, de aceea sunt recunoscator si multumitor lui Dumnezeu si tuturor acelora care au avut incredere in mine. Vor fi momente de mare emotie, dar si de mare responsabilitate. Sunt constient la ce lucrare ma angajez si, de aceea, cer mila lui Dumnezeu si ajutorul tuturor celor care vor colabora si doresc ca Biserica lui Hristos sa isi implineasca misiunea pe care o are aici pe pamant’.

IPS Dr. Laurentiu Streza ne-a vorbit si despre proiectele pe care le va desfaura in calitate de Mitropolit al Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului: ‘Proiectele sunt in mare bine stabilite si bine cunoscute pentru ca ele tin de viata viitoare, de viata liturgica, viata morala, de grija fata de preotime, de grija fata de tineret, de antrenarea tinerilor in lucrari spirituale, astfel incat noi sa oferim tinerilor alternative la toate tentatiile din lumea aceasta. De asemenea, fata de lucrarea sociala a Bisericii vom avea o grija deosebita, si lucrarea culturala pe care Arhiepiscopia trebuie sa si-o continue si s-o duca la implinire asa cum se cuvine, mai ales ca ne asteapta un eveniment deosebit care va dura un an de zile, 2007, cand Sibiul va fi declarat capitala spirituala a Europei’.

Comentarii Facebook


Știri recente