Noul episcop al Eparhiei Hușilor este Preasfințitul Părinte Corneliu

În ședința Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române desfășurată astăzi, 18 iunie, la Reședința patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Daniel, a fost ales Preasfințitul Părinte Corneliu în scaunul de episcop al Eparhiei Hușilor. Preasfinția Sa a fost ales cu 43 de voturi, după cum a relatat Mircea Toma (reporter al postului de radio al Patriarhiei Române) pentru Radio TRINITAS, în cadrul emisiunii „România la zi”.

Preasfințitul Părinte Corneliu Onilă s-a născut în satul Corni-Albești, județul Vaslui, la 25 iulie 1966, din părinții Eugen și Ruxandra Onilă, fiind primul dintre cei trei copii de parte bărbătească.

A urmat Școala generală și Gimnaziul în satul natal, absolvind-o în anul 1980. Între anii 1980-1982 a urmat prima treaptă de liceu în orașul Vaslui, iar din toamna anului 1982 a început cursurile Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț, pe care le-a absolvit în anul 1987. În perioada 1988-1992 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din București (respectiv Facultatea de Teologie), absolvindu-l în anul 1992. Între 1992-1996 a urmat cursurile de doctorat, specializarea Noul Testament, la aceeași Facultate. Începând cu anul 1993 a studiat la Facultatea de Teologie Protestantă din cadrul Universității Marburg – Germania, fiind bursier al Diakonisches-Werk, EKD; din anul 1996 a funcționat ca asistent în cadrul aceleiași Facultăți, la catedra de Teologie și Spiritualitate a Bisericii Ortodoxe, sub îndrumarea prof. Hans-Martin Barth.

În data de 21 noiembrie 1997 a fost tuns în monahism la Catedrala Episcopiei Hușilor, a doua zi fiind hirotonit ierodiacon, iar în 23 noiembrie – ieromonah. La 25 decembrie 1997 a fost hirotesit protosinghel. În Eparhia Hușilor a activat mai întâi ca profesor de seminar și consilier cultural la Centrul Eparhial. În anul 1998 a fost numit de către vrednicul de pomenire PS Episcop Ioachim al Hușilor vicar administrativ al eparhiei și, la propunerea aceluiași ierarh vrednic de pomenire, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a acordat rangul de arhimandrit pe data de 26 iunie 1999.

La 27 octombrie 1999 a fost ales Arhiereu-Vicar al Episcopiei Hușilor, cu titlul de „Bârlădeanul”.

La Episcopia Hușilor s-a ocupat de organizarea Sectorului diaconal-caritativ, organizând cu ajutorul mai multor asociații similare, din vestul Europei, Biroul de Asistență Socială din cadrul Episcopiei Hușilor. Astfel, prin intermediul Mănăstirii Plankstetten din Germania a dotat cu saltele, paturi, aparatură medicală, medicamente, îmbrăcăminte pentru bolnavi numeroase spitale și așezăminte destinate celor în nevoi din județul Vaslui. Tot cu același ajutor a dotat Episcopia Hușilor cu o mașină de teren nouă, destinată activității misionare și caritative. Prin sprijinul elvețiano-olandez a dotat cu cele necesare Spitalul de Psihiatrie din Vaslui, precum și pe cel de Boli infecțioase din Bârlad.

A fost delegat de Patriarhia Română să participe la numeroase simpozioane, conferințe și congrese internaționale, printre care: Conferința cu tema „2.000 de ani de creștinism, realități și perspective” (Bensheim, Germania 1998); Congresul monahilor benedictini cu tema „Monahismul, spiritualitate și provocare în Europa” (Roma 2000); Seminarul organizat de Episcopia Catolică de Haarlem – Olanda, cu tema „Misiunea creștină în Europa secolului XX” (2001); Simpozionul cu tema „Misiunea creștină și succesele misionare în Europa”, organizat de către Conferința Bisericilor Europene (Varșovia, 2003); Simpozionul cu tema „Mediul înconjurator și mesajul creștin” (Zurich, Elveția 2004); Simpozionul cu tema „Constituția Europei și Bisericile creștine” (Stuttgart, Germania, 2004) ș.a.

În același timp, a publicat studii și articole teologice în publicațiile bisericești „Glaube aus der zweiten Welt”, „Una sancta”, „Konfessionskunde”, „Candela Moldovei”, „Mitropolia Olteniei”, „Vestitorul Ortodoxiei” etc.

Comentarii Facebook


Știri recente