Noul an academic a fost binecuvântat în Transilvania

Studenții și cadrele didactice ale facultăților de teologie din Transilvania au început noul an universitar 2012-2013 participând la Sfânta Liturghie și la slujbele de Te Deum oficiate de ierarhi. De asemenea, chiriarhii din această parte a țării au binecuvântat pe toți studenții și cadrele didactice din centrele universitare la începutul noului an academic, informează „Ziarul Lumina”.

Filiala sibiană a Universității Creștine ‘Dimitrie Cantemir’ și-a deschis porțile pentru studenții ce vor urma cursurile academice din noul an universitar printr-o ceremonie la care a participat și Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, împreună cu mai multe personalități academice și autorități sibiene. Ceremonia a avut loc ieri, 2 octombrie, la sediul filialei sibiene a universității, unde funcționează Facultatea de Geografie a Turismului și Facultatea de Management Turistic Comercial. La festivitate au fost prezenți rectorul universității, prof. univ. dr. Corina Dumitrescu, președintele Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea, președintele ASTRA, prof. univ. dr. Dumitru Acu, prorectorul universității și decanul Facultății de Geografie a Turismului, prof. univ. dr. Ioan Velcea, asist. univ. dr. Tiberiu Costăchescu.

IPS Laurențiu a oficiat o slujbă de binecuvântare a studenților și a cadrelor didactice, apoi le-a urat succes în noul an universitar. ‘Dorim ca toți profesorii și studenții din mediul academic sibian să rămână uniți în același ideal și să fie într-o competiție constantă, pentru a progresa în domeniul științific și să înalțe și mai mult orașul nostru, ca un adevărat centru al culturii și spiritualității din Ardeal’, a spus IPS Laurențiu. Au urmat cuvântările invitaților, iar prof. univ. dr. Corina Dumitrescu a vorbit despre personalitatea lui Dimitrie Cantemir. La final, prof. univ. dr. Ioan Velcea i-a dăruit IPS Laurențiu primul Atlas geografic al județului Sibiu, realizat la facultatea sibiană, cu sprijinul Consiliului Județean Sibiu.

IPS Andrei, profesor de Spiritualitate Ortodoxă la Cluj-Napoca

Studenții și cadrele didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității ‘Babeș Boylai’ din Cluj-Napoca, au început noul an universitar, luni, 1 octombrie, participând la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala mitropolitană. La finalul slujbei, tutorii de an s-au întâlnit cu studenții, apoi, în Sala festivă ‘Nicolae Ivan’, a avut loc o prelegere inaugurală, susținută de prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj, pr. lect. univ. dr. Cristian Sonea.

Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat în Catedrala mitropolitană o slujbă de Te Deum la care au participat profesorii și studenții, alături de rectorul Universității ‘Babeș-Bolyai’, acad. Ioan Aurel Pop, președintele Senatului universității, pr. prof. Ioan Chirilă, președintele Consiliului județean, Horia Uioreanu, și alte oficialități. IPS Andrei i-a îndemnat pe profesori să fie adevărate modele pentru studenți, iar decanul facultății, pr. prof Vasile Stanciu, i-a îndemnat pe studenții teologi să aibă îngăduință unul față de celălalt.

De asemenea, în aceeași zi, IPS Andrei a primit titlul de profesor universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă, unde predă disciplina Spiritualitate Ortodoxă. Momentul festiv a avut loc în Aula Magna a Universității, în cadrul ceremoniei oficiale de deschidere a anului academic.

Festivitate și la Oradea

Comunitatea academică orădeană și-a reluat activitatea luni, 1 octombrie. La festivitățile de deschidere a noului an universitar au fost părtașe cadrele didactice și studenții Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Episcop Dr. Vasile Coman’ din cadrul Universității din Oradea care au participat la Sfânta Liturghie și la slujba de Te Deum, în paraclisul universitar cu hramul ‘Sfântul Teodor Studitul’.

La finalul slujbei, pr. Radu Rus, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul al Episcopiei Oradiei, a transmis mesajul de binecuvântare al Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei, adresat tuturor truditorilor acestei instituții. ‘Dincolo de momentul festiv, acest eveniment vine să ne încredințeze că urcăm încă o treaptă spre chemarea și înălțarea noastră la ceea ce Dumnezeu a hărăzit oamenilor, ajungerea la cunoașterea adevărului și, prin el, la fericirea și la slava cea dintâi’, a spus pr. Radu Rus. Pr. prof. univ. dr. Dumitru Megheșan, decanul facultății, a mulțumit ierarhului pentru binecuvântare și pentru grija pe care o poartă necontenit față de facultate. Momentul festiv s-a încheiat cu întâlnirea studenților din anul I de la specializările Teologie pastorală și Teologie ortodoxă socială, cu îndrumătorii de an.

Emoții pentru studenții din Baia Mare

Emoții au avut și studenții de la specializările de Teologie Ortodoxă din cadrul Facultății de Litere a Centrului Universitar Nord din Baia Mare. Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală ‘Sfânta Treime’ din Baia Mare, înconjurat de soborul de preoți profesori ai specializărilor din cadrul domeniului universitar de Teologie Ortodoxă.

După oficierea Sfintei Liturghii, în cuvântul rostit, ierarhul a pus accentul pe importanța pregătirii temeinice și eficiente a tinerilor studenți teologi în școala teologică românească și a evidențiat necesitatea dobândirii cunoștințelor și a virtuților duhovnicești atât de necesare revigorării vieții sociale actuale și a trăirilor spirituale. Festivitatea a continuat la sediul universității în prezența cadrelor didactice și a studenților. Apoi, la sediul Departamentului de Teologie Ortodoxă a avut loc prima ședință de lucru la care au luat parte toți profesorii titulari și asociați. Au fost trecute în revistă activitățile curente, precum și cele programate pentru acest an universitar. De asemenea, s-a accentuat importanța hotărârilor luate la ultimul congres al facultăților de teologie ortodoxă din cuprinsul Patriarhiei Române care a avut loc la Mănăstirea Nicula, județul Cluj.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mănăstirea Mușinoaele are un nou stareţ

Ieromonahul Sofronie Nechita este noul stareţ al Mănăstirii Mușinoaele din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Părintele a fost prezentat obştii duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, care şi-a exprimat convingerea că noul stareţ va continua cu aceeași…