Noua Enciclopedie a României

O nouă Enciclopedie a României va fi publicată în perioada următoare. Proiectul pentru elaborarea acestei lucrări monumentale a fost lansat, astăzi, 20 noiembrie 2012, în Aula Academiei Române. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la eveniment a fost Părintele Florin Șerbănescu, Consilier patriarhal responsabil cu aspectele de cultură în cadrul Sectorului Cultură și Patrimoniu religios.

„Noua Enciclopedie a României este un act cultural semnificativ atât pentru cultura românească la această cumpănă de milenii cât și pentru participarea României la cultura universală. Ea vine în continuarea altor două mari întreprinderi din istoria culturii naționale și este vorba de prima ediție a unei asemenea Enciclopedii românești din anii 1899-1904 și a doua ediție mai amplă în anul 1938-1943 care a fost coordonată de academicianul sociolog profesorul Dimitrie Gusti și iată acum la sfârșitul secolului XX, începutul secolului XXI se constituie această nouă enciclopedie într-o imagine a unei a treia generații de asemenea lucrări monumentale”, a declarat pentru TRINITAS TV Pr. Cons. Florin Șerbănescu de la Sectorul Cultură și Patrimoniu religios al Patriarhiei Române.

Începând din 2009 și până în prezent s-a desfășurat faza pregătitoare a elaborării „Enciclopediei”, în cadrul căreia au avut loc peste 40 de dezbateri și zeci de reuniuni tematice restrânse. La acestea au participat peste 300 de personalități ale vieții științifice, culturale și artistice din mai mult de 75 de instituții academice și universitare din țară și din străinătate.

„Biserica Ortodoxă Română va avea partea sa de contribuție pentru că ea este parte integrantă și foarte importantă a ființei poporului nostru, a culturii românești de-a lungul secolelor. Este o coloană vertebrală a existenței noastre ca popor de-a lungul veacurilor și atunci implicit contribuția Bisericii Ortodoxe Române la cultura națională, la istoria românească de-a lungul veacurilor și prezența ei pe de altă parte în contemporaneitate vor fi elemente extrem de importante și interesante care vor face parte din ceea ce va prezenta această monumentală lucrare”, a mai adăugat Pr. Cons. Florin Șerbănescu.

Primele volume ale Enciclopediei vor apărea în următorii 2 ani.

„Este o lucrare uriașă și nu știu cât timp va lua pentru a fi dusă la sfârșit, dar când va fi terminată cred că va fi un monument al culturii românești”, a explicat Acad. Ionel Haiduc, președintele Academiei Române.

„Noi am considerat că generațiile actuale și populația României are nevoie de o Enciclopedie proprie care nu s-a mai făcut de 70 de ani. Am lucrat patru ani, iar primele 3 volume vor apărea în 2014. Este armătura cifrică care pentru România prezintă mult interes, deoarece volumele sunt secționate pe Ardeal, pe Țara Românească (n. red.: ș.a.) și dacă nu pot fi serii coerente nu pot fi nici comparații internaționale”, a apreciat Acad. Tudorel Postolache, inițiatorul proiectului.

Lansarea proiectului „Noua Enciclopedie a României” a reunit personalități ale vieții publice și universitare.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…