Mănăstirea Pângărați din județul Neamț are de astăzi, 12 septembrie, o nouă biserică. Slujba de sfințire a fost oficiată de un sobor de ierarhi, preoți și diaconi în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Mai multe informații cu privire la acest eveniment a oferit pentru Radio TRINITAS, Lucian Ducan: „Peste 5000 de credincioși din întreaga țară au participat astăzi la sfințirea bisericii noi a Mănăstirii Pângărați. Această Biserică cu hramurile ‘Sfinților Cuvioși Simeon și Amfilohie’ și ‘Toți Sfinții Români’, a fost ridicată începând cu anul 2002, în special prin contribuția și osteneala viețuitorilor mănăstirii. Slujba de sfințire de astăzi a fost oficiată de trei ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române: Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor și Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Danie, înconjurați de un sobor de 50 de preoți și diaconi”.
După slujba de sfințire a urmat Sfânta Liturghie oficiată pe un podium special amenajat în cadrul căreia Înaltpreasfințitul Mitropolit Teofan a adresat un cuvânt de învățătură celor prezenți. Înaltpreasfinția sa a subliniat semnificația evenimentului de astăzi și a făcut o paralelă între sfințirea bisericii Mănăstiri Pângărați și Sfânta Cruce: „Sfințirea bisericii celei noi a Mănăstirii Pângărați oare nu s-a împlinit prin mila lui Dumnezeu, prin puterea Sfintei Cruci? De la binecuvântarea în semnul Sfintei Cruci, a tămâiei înainte de începutul slujbei, până la însemnarea cu Sfânta Cruce a Sfintei Mese cu apă binecuvântată și apoi cu Sfântul Mir, iată că totul este așezat sub semnul binecuvântat și de viață făcător al Sfintei Cruci”.
La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal a dat citire mesajului transmis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel cu prilejul evenimentului de astăzi: „Frumusețea artistică a arhitecturii și picturii noii biserici a Mănăstiri Pângărați inspirate din arhitectura și pictura neobizantină a bisericilor moldovenești ne poartă spiritual spre frumusețea Împărăției Cerurilor. Dorim să exprimăm, alături de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, multă prețuire pentru toată lucrarea care s-a desfășurat aici cu multă dăruire și iubire jertfelnică de către obștea monahală și de către toți cei care au ajutat această mănăstire”.