Noua Biserică a Mănăstirii Lainici a fost sfințită

Biserica a nouă a Mănăstirii Lainici cu hramurile Izvorul Tămăduirii și Sfântul Cuvios Irodion a fost sfințită în această dimineață de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor impresionant de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoți și diaconi și în prezența a mii de credincioși.

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit și un cuvânt de învățătură în care a arătat importanța sfințirii unui locaș de cult în viața credincioșilor.

„Cu ajutorul lui Dumnezeu am săvârșit slujba de târnosire sau sfințirea cea mare a bisericii acesteia cu hramul Izvorul Tămăduirii și Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici. Această biserică este deosebit de frumoasă, impunătoare și arată frumusețea sufletului credincioșilor și în primul rând a obștii acestei mănăstiri. Înaltpreasfințitul Mitropolit Irineu a pictat această slujbă de sfințire e bisericii celei noi și mari din Sfânta Mănăstire Lainici în ziua de astăzi când vom avea la sfârșitul Sfintei Liturghii și proclamarea canonizării Sfântului Cuvios Irodion, fost stareț al Mănăstirii Lainici. Așa cum se știe, numai în ziua sfințirii bisericii, toți credincioșii ortodocși, bărbați și femei, pot intra în Sfântul Altar pe ușa dinspre miazănoapte și săruta Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și Sfânta Masă, colțul drept al Sfintei Mese unde se află chipul Sfântului Evanghelist Ioan. Cerem Preasfintei Treimi să sfințească viață noastră și să o înnoiască, să o înfrumusețeze, așa cum a fost sfințită această frumoasă biserică nouă. Cerem ajutor de la Dumnezeu ca să devenim și noi templu al Duhului Sfânt”, a spus Preafericirea Sa, după cum informează Radio TRINITAS.

„Sfințirea unei biserici este cea mai mare lucrare din lumea aceasta deoarece biserica reprezintă Împărăția veșnică a lui Dumnezeu pe pământ. Biserica aceasta este icoana Ierusalimului ceresc. De aceea, cântăm la sfințirea bisericii Înnoiește-te, înnoiește-te noule Ierusalime! Această casă a Preasfintei Treimi este o binecuvântare. Până acum, ea a fost un dar al acestei obști monahale, o ofrandă frumoasă adusă lui Dumnezeu spre sfințire. De astăzi înainte, este darul lui Dumnezeu spre noi. Noi am oferit lui Dumnezeu lucruri din lumea aceasta, limitate și trecătore. Acum, după ce biserica s-a umplut de harul Preasfintei Treimi, ea devine casa Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh. Am oferit daruri pământești și primim daruri cerești. Aici primim arvuna vieții veșnice și iertarea păcatelor”, a mai spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Biserica a fost construită între anii 1990 și 2011. Piatra de temelie a fost pusă pe 20 aprilie 1990, de către vrednicul de pomenire mitropolit Nestor Vornicescu al Olteniei, iar coordonator al lucrărilor a fost numit ing. Ioan Sălăjan, care la puțin timp a devenit călugăr și stareț al acestei mănăstiri. După ce a fost ales ca Episcop al Episcopiei Covasnei și Harghitei, lucrările au fost continuate de părintele arhimandrit Ioachim Pârvulescu.

„Așa cum ne pregătim pentru Sfânta Euharistie și aducem pâine și vin la Altar, iar după sfințire nu mai este pâine și vin ceea ce am adus noi, ci Trupul și Sângele lui Hristos. Deci, a fost o casă făcută de noi aceasta, iar după sfințire este Casa Tatălui, a Fiului și a Duhului Sfânt care are forma crucii, pentru că biserică se numește și ceea ce este construit din zid și biserică se numește și obștea ce vie. Oricât de frumoasă ar fi o biserică prin arhitectura, prin structura și prin pictura ei, dacă este goală nu e frumoasă. Însă atunci când este plină de credincioși care se roagă îndemnați de preoții slujitori, atunci ea se arată desăvârșită pentru Dumnezeu”, a mai spus Patriarhul României, după cum informează TRINITAS TV.

Toate lucrările s-au desfășurat sub purtarea de grijă a trei mitropoliți ai Olteniei: vrednicul de pomenire Înaltpreasfințitul Nestor Vornicescu, Înaltpreasfințitul Teofan Savu, actualul mitropolit al Moldovei, și Înaltpreasfințitul Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei.

Comentarii Facebook


Știri recente