Nouă apariție editorială

La Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă a Patriarhiei Române a apărut, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, lucrarea Viața și Acatistul Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, în noua colecție de „Acatiste și Vieți de Sfinți”, după cum ne-a precizat Dragoș Vlădescu, Secretar general Editurile Patriarhiei Române.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie a trăit pe vremea împăraților Dioclețian și Maximian Galeriu (284311) și era fiul dregătorului cetății Tesalonicului, botezat în taină de părinții săi, de frica prigoanei împotriva creștinilor. Și îl învățau părinții, în cămara cea ascunsă a casei lor, toate tainele sfintei credințe, cunoștința despre Domnul nostru Iisus Hristos, precum și milostenia cea către săraci. Și, așa, Dimitrie a cunoscut adevărul din cuvintele părinților săi, dar mai ales, a început a lucra într-însul harul lui Dumnezeu. Și tânărul creștea cu anii și cu înțelepciunea, urcând scara virtuților, din putere în putere. Ajungând la vârsta cea desăvârșită, părinții lui s-au dus din vremelnica viață, lăsând pe tânărul Dimitrie moștenitor nu numai al multor averi, ci și al bunului lor nume.

Deci, împăratul Maximian, auzind de moartea dregătorului Tesalonicului, l-a chemat pe Dimitrie și, cunoscându-i înțelepciunea, la făcut dregător în locul tatălui său. Și a fost primit Sfântul cu mare cinste de cetățeni, iar el cârmuia cu multă vrednicie poporul, propovăduind pe față dreapta credință și aducând pe mulți la Hristos.

Dar, nu după multă vreme, a cunoscut împăratul că dregătorul Dimitrie este creștin și s-a mâniat foarte. Drept aceea, întorcându-se biruitor dintr-un război cu sciții, în anul 306, Maximian a poruncit să se facă praznic în fiecare cetate, în cinstea zeilor, și a venit împăratul și în Tesalonic. Și, Dimitrie fiind întrebat de sunt adevărate cele auzite despre dânsul, a răspuns cu îndrăzneală, mărturisind că este creștin, și a defăimat închinarea cea păgânească. Atunci împăratul a poruncit să-l închidă în temniță până la încheierea jocurilor în cinstea venirii sale.

Și se bucura împăratul, văzând mai ales pe un luptător vestit, Lie, vandal de neam, înalt, puternic și înfricoșător la chip, că se lupta cu cei viteji și ucidea, aruncându-i în sulițe. Deci, era acolo un tânăr creștin, anume Nestor, cunoscut Sfântului Dimitrie. Acesta, văzând pe Lie ucigând fără cruțare pe oameni, mai cu seamă pe creștini, s-a aprins de râvnă. Și, vrând să se lupte cu Lie, a alergat mai întâi la Sfântul Dimitrie, în temniță, cerând de la dânsul rugăciuni și binecuvântare ca să-l poată birui pe acel ucigaș de oameni. Și, însemnându-l cu semnul Crucii pe frunte, Sfântul i-a zis: „Du-te! Și pe Lie vei birui și pe Hristos vei mărturisi!”

Deci, intrând în luptă cu Lie, Nestor a strigat: „Dumnezeul lui Dimitrie, ajută-mi!”. Și îndată, aruncându-l pe Lie în ascuțișul sulițelor, acela și-a dat sufletul. Și s-a întristat împăratul de moartea lui Lie. Aflând însă că Sfântul Dimitrie este cel care l-a îndemnat pe Nestor să se lupte cu Lie, împăratul a trimis ostașii, poruncindu-le să-l străpungă cu sulițele pe Sfântul, în temniță, pentru că a fost pricina morții lui Lie. Ostașii au mers la temniță, unde l-au găsit pe Sfânt rugându-se, iar când s-au apropiat să-l străpungă cu sulițele, Sfântul și-a ridicat mâna dreaptă, primind prima însulițare în coastă, asemenea Mântuitorului. Ucis de ostași, marele Dimitrie și-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu. A doua zi, din porunca împăratului, s-a tăiat capul și Sfântului Nestor. Moaștele Sfântului Dimitrie, izvorâtoare de mir, au săvârșit multe minuni și preaslăvite tămăduiri. Ele se află și astăzi în biserica sa din Tesalonic, în Grecia. Biserica Ortodoxă Română îl pomenește la data de 26 octombrie.

Lucrarea poate fi achiziționată de la Librăria Cărților Bisericești<.b> (Intr. Miron Cristea nr. 6, accesul se face din strada 11 Iunie), Librăria „Ortodoxia” (Calea Victoriei nr. 45, lângă biserica Krețulescu), prin comandă pe internet la adresa [email protected], precum și de la pangarele bisericilor și mânăstirilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Comentarii Facebook


Știri recente