Nou Regulament al Comisiei de pictură bisericească

La Palatul Patriarhiei, pe 26 martie 2012, a avut loc întrunirea unei comisii speciale pentru elaborarea unui nou Regulament de funcționare a Comisiei de pictură bisericească. Întâlnirea de lucru a fost condusă de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, care a primit încredințarea Sfântului Sinod pentru adaptarea regulamentului la necesitățile actuale, după cum informează „Ziarul Lumina”.

Din comisia care s-a reunit ieri au mai făcut parte părintele Ionuț-Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal, părintele Alexandru Moțoc, inspector general bisericesc, părintele Florin Șerbănescu, președintele Comisiei de pictură bisericească, și alți reprezentanți ai Sectorului Patrimoniu bisericesc din Administrația Patriarhală. ‘Comisia de lucru aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit pentru ca să dea ultima formă a Regulamentului de funcționare a Comisiei de pictură bisericească, o lucrare foarte necesară pentru Biserica noastră. Am încercat prin regulamentul care urmează să fie aprobat să oferim atât Comisiei naționale de pictură bisericească, cât și Comisiilor mitropolitane acele principii de funcționare și de controlare și urmărire a lucrărilor de pictură care se săvârșesc în Biserica noastră, ca ele să fie lucrări de artă, să fie îndeplinite așa cum se cuvine, cu toate aprobările necesare, cu devize din partea specialiștilor’, a spus Înalt Preasfințitul Laurențiu, președintele Comisiei de elaborare a noului regulament.

Vechiul regulament de organizare a Comisiei de pictură bisericească se află în vigoare de aproape șase decenii, fiind elaborat în timpul patriarhului Justinian, în urma unor hotărâri ale Sfântului Sinod din anul 1958. De atunci au fost discutate în mai multe etape o serie de adaptări necesare la textul regulamentului, trecându-se acum la revizuirea de ansamblu a acestui document fundamental, care are ca scop reglementarea activității în domeniul artei bisericești din cuprinsul Patriarhiei Române.

Noi condiții pentru realizarea lucrărilor de pictură bisericească

‘Este vorba de prevederi foarte importante privitoare la atribuțiile fiecărei instanțe administrative, adică fie a comisiei centrale, fie a celor mitropolitane, prevederi referitoare la formarea pictorilor bisericești, la modul în care se execută lucrările, cum se întocmesc documentațiile, cum se promovează și cum se avizează ele, cum se procedează ulterior la urmărirea executării în condiții de calitate superioară a acestor lucrări și cum se fac recepțiile în acest domeniu. Este știut faptul că arta bisericească este o componentă importantă a ceea ce înseamnă lăcașul de cult ca spațiu sacru în care credincioșii împreună cu clericii își caută întotdeauna universul acela de întâlnire cu Dumnezeu. De aceea este firesc să se acorde o atenție deosebită felului în care se realizează lucrările de artă bisericească de orice fel, în cuprinsul sfintelor noastre lăcașuri’, a explicat pentru „Ziarul Lumina” părintele Florin Șerbănescu, secretarul Comisiei de elaborare a noului regulament.

După 1990, în țara noastră s-a înregistrat o perioadă de construcție de biserici noi fără precedent în istoria noastră. În douăzeci de ani s-a trecut la ridicarea a circa 200 de lăcașuri ortodoxe noi, fapt care a condus la o mai mare nevoie de lucrări de împodobire cu pictură bisericească, care trebuie să fie conforme din punct de vedere dogmatic și din punctul de vedere al canoanelor iconografice cu tradițiile ortodoxiei.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…