Norme noi în evaluarea învățământului teologic

La Palatul Patriarhiei a fost organizată luni, 18 iunie 2012, ședința de constituire a Comisiei Patriarhiei Române pentru dialogul cu Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului. Lucrările au fost conduse de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.

În cadrul întrunirii au fost discutate principiile care urmăresc revigorarea învățământului teologic din țara noastră.

Mai multe informații a oferit pentru Radio TRINITAS Preasfințitul Părinte Episcop-vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul: „Întrucât în Adunarea Națională Bisericească în ultimii ani unii dintre membrii Adunării au ridicat problema numărului școlilor de teologie din țara noastră și întrucât au fost și alte semnale cu privire la acest număr și la calitatea învățământului teologic s-a decis în baza unei hotărâri a Sfântului Sinod înființarea unei Comisii de dialog cu Ministerul Educației în care să se realizeze o evaluare obiectivă a tuturor instituțiilor de învățământ și elaborarea unui set de măsuri privind îmbunătățirea procesului de învățământ atât la nivelul de Licență cât și la Master și mai ales la Doctorat, ținând cont de rigorile pe care le impune învățământul la un astfel de nivel. A fost o ședință care s-a soldat cu formularea mai multor propuneri către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Mai mult decât atât, a existat un larg schimb de experiență între reprezentanții prezenți ai facultăților de teologie din țară și sperăm că propunerile și măsurile care se vor lua vor avea un efect imediat în îmbunătățirea calității învățământului teologic. O altă problemă care s-a pus a fost și aceea a elaborării unor manuale unice, respectându-se autonomia universitară și libertatea fiecărui profesor de a-și prezenta disciplina. S-a considerat că este necesară păstrarea totuși a unei programe unice pe țară dată fiind mobilitatea studenților, posibilitatea lor de a studia pe parcursul celor patru ani de facultate la diverse centre universitare atât din țară cât și din străinătate și atunci pentru crearea unor criterii unice, comune s-a stabilit și acest lucru, mai ales că unele manuale trebuie îmbunătățite, dat fiind contextul nou în care trăim”.

Au participat reprezentanți ai Sectorului teologic-educațional, dar și reprezentanți ai învățământului teologic universitar din mitropoliile Patriarhiei Române.

„Comisia s-a întrunit și a încercat să așeze pe hârtie câteva principii și norme după care va lucra în continuare pentru restructurarea, întărirea și îmbunătățirea calității învățământului teologic din cadrul Patriarhiei Române. Principiile sunt cuprinse în hotărârea sinodală și pe lângă acele principii membrii Comisiei vor veni până în data de 22 iunie cu propriile propuneri care vor fi centralizate de Sectorul teologic-educațional”, a declarat pentru TRINITAS TV Pr. Cons. Constantin Pătuleanu de la Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române.

„Comisia instituită la nivel de Patriarhiei va colabora cu o Comisie similară care va fi numită de către Ministerul Educației pentru o evaluare complexă a tuturor facultăților de teologie ortodoxă din țară, o evaluare a calității învățământului și în același timp o evaluare a facultăților sub aspect tematic, liturgic, canonic și moral”, a precizat Pr. Prof. Univ. Dr. Gheorghe Popa de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași.

„Ședința de astăzi a avut un caracter tehnic. Dincolo de acest aspect ședința a adus câteva lămuriri în ceea ce privește unitatea de predare în cadrul învățământului teologic pentru că am vorbit despre programele analitice, despre manuale, despre faptul că la nivelul de Licență ar trebui să se predea același lucru în toate facultățile existente. De asemenea, am discutat și am fixat câteva principii de la care trebuie să plecăm în momentul în care vrem să discutăm despre o reconfigurare a sistemului de învățământ teologic universitar și anume, am plecat de la principiul imediat impus de ceea ce se întâmplă în societatea de astăzi și anume, principiul corespondenței între numărul de studenți și numărul de parohii, de posturi de profesor și, respectiv, numărul de proiecte de asistență socială care trebuie să existe la nivelul episcopiilor”, a explicat Pr. Prof. Univ. Dr. Ioan Chirilă, Președintele Senatului Universității „Babeș Bolyai” din Cluj-Napoca.

La întâlnire au participat și vicarul administrativ patriarhal și inspectorul general bisericesc.

Comentarii Facebook


Știri recente