Noile reglementări privind cărțile și obiectele bisericești

Noul Statut pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române (2008) reglementează dreptul exclusiv al Patriarhiei Române în privința editării, tipăririi și difuzării Sfintei Scripturi, a cărților de cult și acatistelor, a manualelor de teologie și a manualelor de religie, precum și de a produce și a valorifica obiectele și bunurile necesare activității de cult (art. 163 alin. (3) și art. 166 din Statut, text consolidat 2011).

Eparhiile, la rândul lor, pot organiza singure edituri și tipografii, precum și ateliere de pictură și de confecționat icoane, de țesătorie și croitorie de veșminte preoțești, de broderie, de țesut covoare, de lumânări, mobilier bisericesc etc., pentru a împlini în exclusivitate cerințele unităților de cult din eparhie. (art. 164 alin. (1) din Statut)

Având în vedere modificarea legislației bisericești în domeniul producerii și comercializării Sfintei Scripturi, a cărților de cult și acatistelor, a manualelor de teologie și a manualelor de religie, a obiectelor și bunurilor necesare activității de cult, toate aprobările (binecuvântările) și avizele acordate de Patriarhia Română anterior intrării în vigoare în luna ianuarie 2008 a noului Statut pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române sau acordate de eparhii în domeniul de exclusivitate al Patriarhiei Române sunt nule.

Centrele eparhiale vor face demersurile necesare pentru anularea tuturor aprobărilor (binecuvântărilor) și avizelor date anterior anului 2008 sau ulterior, pentru producerea și comercializarea obiectelor de cult, cu încălcarea prevederilor statutare.”

Scopul acestor noi reglementări este susținerea multiplelor activități cultural-misionare, social-filantropice și educaționale ale Patriarhiei Române.

Biroul de Presă al Patriarhiei Române

Comentarii Facebook


Știri recente