Noi sfinti in calendarul Bisericii Ortodoxe Romane

La Salva, a avut loc astazi ceremonia proclamarii solemne a canonizarii Sfintilor Martiri Nasaudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagrea si Vasile din Telciu. Ceremonia a avut loc in cadrul slujbei Sfintei Liturghii, oficiata de catre un sobor de ierarhi, preoti si diaconi. Din soborul de ierarhi au facut parte: IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului, IPS Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei si Mitropolitul ales al Moldovei si Bucovinei, IPS Mitropolit Serafim al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Germania, Europa Centrala si de Nord, IPS Andrei, arhiepiscop de Alba Iulia, PS Timotei, episcopul Aradului, Ienopolei, Halmagiului si Hunedoarei, PS Justinian, episcopul Maramuresului si Satmarului, PS Galaction, episcopul Alexandriei si Teleormanului, PS Petroniu, episcopul Salajului, PS Macarie, episcopul Episcopiei Ortodoxe Romane a Europei de Nord, PS Irineu Bistriteanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Clujului, PS Vasile Somesanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Clujului, PS Sofian Brasoveanul, episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Germania, Europa Centrala si de Nord, si PS Irineu Slatineanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ramnicului.

Tomosul sinodal de canonizare a fost citit de catre IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei si Mitropolitul ales al Moldovei si Bucovinei, tomos din care va prezentam un scurt fragment: ‘Avand in vedere viata pilduitoare a Sfintilor Martiri Nasaudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagrea si Vasile din Telciu, pentru apararea dreptei credinte si sfarsitul lor mucenicesc, urmand obiceiul sinodal, chemand in ajutorul nostru puterea Sf. Duh, hotaram ca de acum inainte, Sfintii Martiri Nasaudeni: Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagrea si Vasile din Telciu sa se numere printre sfintii pomeniti de Biserica noastra si sa se cinsteasca cu cantari de lauda in ziua a 12-a, a lunii noiembrie. Poruncim, de asemenea, in Duhul Sfant, ca viata, slujba si icoana lor sa fie primite cu evlavie de ierarhi, preoti, monahi si de toti credinciosii ortodocsi’.

Hotararea de canonizare a acestor sfinti a fost luata in sedinta de lucru a Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, din zilele de 22 – 24 octombrie 2007. Cei patru sfinti martiri vor fi sarbatoriti, in calendarul ortodox, in ziua de 12 noiembrie.

Comentarii Facebook


Știri recente