Biserica parohiei Comarna, Protopopiatul Iași II, și lăcașul de cult al Parohiei Boatca, Protopopiatul Iași I, au primit, în urmă cu două zile, veșmântul resfințirii. Ieri a mai fost sfințită pictura bisericii parohiei Cogeasca, Protopopiatul Iași I, și resfințite Bisericile ‘Sfinții Voievozi’ – Slătioara, Protopopiatul Fălticeni, și ‘Sfântul Nicolae’ – Climești, Protopopiatul Buhuși, după cum informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova. Slujbele de sfințire și de resfințire au fost urmate de săvârșirea Sfintei Liturghii. Mii de credincioși s-au închinat în sfintele altare ale bisericilor recent târnosite.
Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a resfințit sâmbătă, 24 septembrie, Biserica ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din parohia Comarna, Protopopiatul Iași 2. După citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a adresat un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificațiile pericopei evanghelice, spunând că în fiecare sâmbătă Biserica ne aduce aminte de cei adormiți. ‘Biserica ne cheamă să luăm aminte la mersul vieții noastre pe pământ’, a spus IPS Teofan. Părintele Vilie Doroșincă, protopop al Protopopiatului Iași 2, a citit la final actul de resfințire. Biserica ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ a fost ridicată în anul 1910. Din anul 1997 s-au început lucrările de reconsolidare, restaurare și pictare, sub îndrumarea părintelui paroh Gheorghe Mihai Pintili. Lucrările s-au finalizat în anul 2011. Pictura a fost realizată în tehnica frescă de pictorul Gheorghe Drăgoi, prin jertfa și dăruirea credincioșilor. Pr. paroh Gheorghe Mihai Pintili a primit rangul de iconom stavrofor.
IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a resfințit ieri Biserica ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din parohia Slătioara, Protopopiatul Fălticeni. Lăcașul de cult din lemn a fost ridicat în anul 1797 de starețul Chiril al Mănăstirii Râșca din județul Suceava. În ultimii ani, biserica a fost reconsolidată după forma inițială, a fost pictată în interior de preoteasa Elena Bostan, iar catapeteasma s-a realizat de părintele paroh Vasile Bostan.
PS Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a sfințit sâmbătă Biserica ‘Sfântul Dumitru’ din filia Boatca a parohiei Mănăstirea – Dagâța, Protopopiatul Iași 1. Construcția lăcașului de cult a început în anul 2000, după ce, în 1997, PS Calinic Botoșăneanul a pus piatra de temelie. După anul 2007 s-au ridicat o clopotniță și o casă socială, fiind realizat și un gard împrejmuitor. ‘Am fost sprijiniți permanent de PS Calinic Botoșăneanul și de pr. Constantin Andrei. Un gând de recunoștință avem pentru domnul Gheorghe Luciu, plecat la Domnul în anul 2007, care s-a jertfit pentru această biserică’, a spus pr. Gabriel Puiu de la parohia Mănăstirea – Dagâța și suplinitor al filiei Boatca. Ieri, PS Calinic Botoșăneanul a sfințit pictura Bisericii ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din parohia Cogeasca, Protopopiatul Iași 1. Lucrările la acest sfânt lăcaș au început în anul 1911, dar au fost sistate în timpul Primului Război Mondial. În anul 1918, șantierul a fost redeschis, iar în anul 1921 a avut loc sfințirea bisericii. Din anul 2004 s-au reconsolidat și înfrumusețat interiorul și exteriorul, adăugându-se un pridvor mai mare. S-a pictat în tehnica frescă de către pictorul Oprea Olteanu din Târgoviște. ‘S-au ridicat o casă socială și o casă parohială. De asemenea, avem o bibliotecă nouă cu peste 1.000 de volume”, a relatat pr. paroh Constantin Marciuc.
PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a resfințit ieri Biserica ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ din parohia Climești, Protopopiatul Buhuși. După cum ne-a relatat pr. Vasile Cozma, protopop al Protopopiatului Buhuși, la acest eveniment au participat numeroși credincioși. „S-a lucrat mulți ani la refacerea acestei biserici. Parohia Climești are doar 120 de familii, păstorite de părintele paroh Ionuț Mârza, un preot destoinic, care a muncit foarte mult la reconsolidarea și reînnoirea sfântului locaș”, a declarat pr. protopop Vasile Cozma.