Noi lăcașuri de cult în Transilvania

Mai multe comunități parohiale din Transilvania au sărbătorit hramul în Duminica Tuturor Sfinților, în prezența ierarhilor. De asemenea, sărbătoarea sfinților a adus credincioșilor bucuria târnosirii unor biserici, precum și a punerii pietrei de temelie pentru noi lăcașuri de cult, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

În Duminica Tuturor Sfinților, Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a poposit în cartierul brașovean Triaj, unde cele două parohii ale comunității construiesc o măreață biserică. Ierarhul a sfințit Capela ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’ din incinta bisericii, un lăcaș de cult reînfrumusețat recent, și a oficiat Sfânta Liturghie.

La Sfânta Liturghie oficiată în demisolul bisericii mari au fost prezente autorități locale și județene, precum și oficialități și parlamentari. În cadrul slujbei, pr. Andrei Sicoe a mulțumit credincioșilor pentru sprijinul oferit bisericii, precum și IPS Mitropolit Laurențiu pentru grija părintească pe care o poartă comunității din Brașov.

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit despre darul sfințeniei, de care unii oameni se împărtășesc și devin ocrotitorii și mijlocitorii noștri înaintea lui Dumnezeu. ‘Suntem chemați să fim mărturisitori ai lui Hristos pentru că primii care au intrat în rândul sfinților au fost Apostolii, apoi mucenicii, cei care l-au mărturisit pe Hristos cu prețul vieții lor. Cei care și-au dăruit întreaga viață lui Hristos și care s-au retras și s-au rugat pentru lume, cei care au renunțat la tot ceea ce le oferea o desfătare trecătoare, într-un timp limitat în această viață și au ales bucuria vieții veșnice’, a spus IPS Mitropolit Laurențiu. Pr. Mihail Cătălin Sicoe a fost hirotesit iconom, iar mulțumirile celor doi preoți slujitori și a pr. protopop Dănuț-Gheorghe Benga au încheiat sărbătoarea de la Brașov.

S-a pus piatră de temelie la Buzăiel

În după-amiaza aceleiași duminici, IPS Mitropolit Laurențiu a așezat piatra de temelie pentru biserica din Buzăiel, o localitate aflată la granița Arhiepiscopiei Sibiului și unde s-a înființat o parohie acum doi ani. Tot atunci, la Buzăiel s-a ridicat și un paraclis închinat Duminicii Tuturor Sfinților. Hramul parohial a fost serbat, așadar, în mod deosebit anul acesta, credincioșii participând în număr mare la slujbă. Alături de pr. paroh Vasile Gasparovici s-au aflat și protopopul de Săcele, pr. Sorin Șerban, protopopul de Brașov, pr. Dănuț-Gheorghe Benga, pr. Ioan Butufei, cel care a păstorit comunitatea din Buzăiel până la înființarea parohiei, și alți preoți. IPS Mitropolit Laurențiu i-a felicitat pe enoriași pentru inițiativa de a zidi o biserică în satul lor, le-a explicat sensul duhovnicesc al punerii pietrei de temelie pentru un lăcaș de cult și i-a îndemnat să fie alături de preotul lor în toate lucrările parohiei. Biserica de la Buzăiel va avea ca hram ‘Duminica Tuturor Sfinților’.

Piatră de temelie în comunitatea clujeană de la Florești

Parohia Cetatea Fetei din Florești, Protopopiatul Cluj II, și-a serbat atât hramul, cât și șase ani de la înființare. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Andrei le-a vorbit credincioșilor despre modul în care putem ajunge la sfințenie, subliniind faptul că la sfințirea vieții participă și Dumnezeu, dar și oamenii. ‘Dumnezeu nu mântuiește pe nimeni cu sila. În această lucrare de sfințire a vieții noastre ne ajută Tainele Bisericii, care ne împărtășesc harul sfințitor ce curge din jertfa Crucii Domnului Iisus Hristos’, a spus ierarhul, care a adăugat că oamenii trebuie să se deschidă înspre lucrarea harului. ‘Dumnezeu a făcut tot ce trebuia făcut pentru a ne sfinți viața, pentru a ne mântui. Pentru că sfințenia nu e altceva decât bunătatea absolută, iubirea absolută, dreptatea absolută. Toate aceste atribute i se potrivesc lui Dumnezeu pentru că el este Sfântul prin excelență. Dar, prin har, putem și noi deveni sfinți dacă punem și noi umărul înspre sfințirea vieții noastre’, a mai spus IPS Mitropolit Andrei. Ierarhul l-a hirotesit sachelar pe preotul slujitor al bisericii din Cetatea Fetei, pr. Decebal Gorea.

IPS Andrei a pus apoi piatra de temelie pentru biserica mare a parohiei, care va avea ca hram tot ‘Duminica Tuturor Sfinților’. Aici se vor amenaja și spații pentru activități cu tinerii, dar și cu vârstnicii, după cum a spus pr. paroh Marcel Agrișan.

Liturghie arhierească în Parohia Ștei

Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia Ștei, Protopopiatul Beiuș. În cadrul slujbei, tânărul absolvent de Teologie Raul Vlaș a fost hirotonit diacon pentru Biserica ‘Înălțarea Sfintei Cruci’ din Parohia Vălani de Beiuș, Protopopiatul Beiuș.

În cuvântul de învățătură, chiriarhul Oradiei a subliniat faptul că rodul coborârii Sfântului Duh este ‘comuniunea sfinților, adică dobândirea sfințeniei și sălășluirea împreună cu Fiul lui Dumnezeu, înviat a treia zi și înălțat la ceruri, de-a dreapta Tatălui, unde ne așteaptă și pe noi’. De asemenea, ierarhul a subliniat că în această duminică îi sărbătorim pe cei care s-au sfințit în viața lor și acum sălășluiesc în Împărăția cerurilor. Comuniunea cu Dumnezeu și cu sfinții se realizează în Biserică, Trupul tainic al Mântuitorului, prin Sfânta Împărtășanie, după cum a spus PS Sofronie, care a adăugat că prima condiție pentru dobândirea sfințeniei este mărturisirea dreptei credințe. ‘Trebuie să păstrăm dreapta credință, să o apărăm și să o mărturisim așa cum au făcut Sfinții Părinți. Nu putem să intrăm în comuniunea sfinților dacă nu suntem împreună cu cei de dinaintea noastră’, a mai spus PS Sofronie.

Sărbătoare la Jibou

Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, însoțit de membri ai Permanenței Consiliului Eparhial, a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica ‘Sfântul Mucenic Gheorghe’ din Jibou. La finalul slujbei, ierarhul a oficiat slujba de mulțumire cu ocazia aniversării a 25 de ani de căsătorie de către pr. Dan Dregan, protopopul Jiboului, și preoteasa Adriana Dregan. PS Petroniu a subliniat dificultatea slujirii preoțești, a apreciat frumusețea vieții de familie și i-a felicitat pe cei sărbătoriți. La rândul lor, credincioșii au oferit flori aniversaților, în semn de apreciere și de bucurie. În cuvântul de mulțumire, pr. protopop Dan Dregan a exprimat bucuria și recunoștința față de chiriarh și față de toți cei care au participat la acest moment euharistic și aniversar.

Târnosirea Bisericii maramureșene Tăuții de Sus

Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, alături de Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Justinian au târnosit noua biserică cu hramul ‘Duminica Tuturor Sfinților’ din Parohia Tăuții de Sus, Protopopiatul Baia Mare. Cuvântul de învățătură a fost ținut de IPS Justinian. După Sfânta Liturghie, la care au participat cei doi ierarhi și un impresionant sobor de preoți, PS Iustin Sigheteanul a oferit pr. Vasile Augustin, vicar-administrativ, diploma ‘Act ctitoricesc’ și o bederniță. Ctitorii și binefăcătorii au primit diplome de vrednicie. La slujbă a participat secretarul de stat pentru Culte Adrian Lemeni, precum și alți demnitari.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…