Noi lăcașuri de cult în Transilvania

În duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, numeroase lăcașuri de cult din Transilvania au fost târnosite sau au primit binecuvântarea ierarhilor. De asemenea, în unele localități s-a pus piatra de temelie a unor noi biserici. Sărbătoarea prilejuită de prezența ierarhilor a fost completată, în unele comunități, de întâlnirea fiilor satului, veniți din lumea largă la locul de obârșie, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania.

După câțiva ani în care a fost supusă la ample lucrări de renovare și înfrumusețare, Biserica ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ din Parohia Meșendorf, Protopopiatul Rupea, județul Brașov, a fost sfințită pentru prima oară de un arhiereu. Vizita Înalt Preasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în satul atestat documentar din secolul al XIII-lea a adunat fiii satului, răspândiți prin țară sau străinătate și reîntorși la vatră pentru a admira lăcașul de cult renăscut și pentru a se bucura de sărbătoarea sfințirii alături de cei care au rămas în Meșendorf. Ultimele reparații la biserica zidită în 1936-1941 au început din 2004, când a venit la Meșendorf actualul paroh, pr. Marius Ioan Horjea. Pictată și înfrumusețată, dotată cu mobilierul și obiectele de cult necesare, biserica a fost târnosită de IPS Laurențiu. Din soborul de preoți au făcut parte protopopul de Rupea, pr. Matei Dan Sucaciu, și preoți slujitori la parohiile învecinate și de mai departe. Biserica a primit la sfințire și al doilea ocrotitor, pe marele mitropolit Andrei Șaguna al Transilvaniei. La altarul nou-sfințit a fost oficiată Sfânta Liturghie, răspunsurile liturgice fiind date de Grupul vocal ‘Anatoly’ din Brașov.

În cuvântul de învățătură, IPS Laurențiu a tâlcuit Evanghelia citită în Duminica de după Înălțarea Sfintei Cruci, prin care Mântuitorul Iisus Hristos ne îndeamnă să-L urmăm, prin lepădarea de egoism și prin asumarea crucii acestei vieți, primită după măsura putințelor noastre sufletești și trupești.

Ierarhul a oferit acte de cinstire deputatului Mihai Donciu, Consiliului local și Primăriei Bunești, Adunării și Consiliului parohial, mulțumindu-le pentru jertfa adusă la Meșendorf în timpul lucrărilor de renovare la biserică. Parohul a mulțumit ierarhului, preoților și credincioșilor care au ajutat biserica din Meșendorf și i-a dăruit IPS Laurențiu o icoană a Maicii Domnului. Pr. Marius Ioan Horjea a fost hirotesit iconom și a primit dreptul de a purta brâul roșu.

Liturghie arhierească în localitatea clujeană Negreni

Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie în Parohia Negreni, Protopopiatul Huedin. Din sobor au făcut parte consilierul bisericesc al Arhiepiscopiei Clujului, pr. Cristian Baciu, consilierul pe probleme de protocol, arhid. Claudiu Grama, protopopul de Huedin, pr. Ciprian Taloș, starețul Mănăstirii Piatra Craiului, pr. Antonie Flore, și pr. paroh Ioan Mureșan.

Construcția Bisericii ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ a început în 1846 și a fost finalizată 10 ani mai târziu. La doi ani de la începerea lucrărilor, lăcașul de cult a fost binecuvântat de mitropolitul de atunci, Andrei Șaguna. Potrivit pr. paroh Ioan Mureșan, în 1996 au fost refăcute frescele care împodobesc interiorul bisericii. De asemenea, IPS Andrei a pus, sâmbătă, 15 septembrie, piatra de temelie a unei biserici în Parohia Buza, Protopopiatul Gherla, care va avea hramul ‘Nașterea Maicii Domnului’.

Binecuvântare de lucrări în Parohia Ghiorac

Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a sfințit pictura și noul iconostas al Bisericii ‘Adormirea Maicii Domnului’ din Parohia Ghiorac, Protopopiatul Tinca, unde a săvârșit Sfânta Liturghie. Biserica din Ghiorac a fost construită în 1957, iar în 2007-2012, prin purtarea de grijă a pr. paroh Remus Iga, ajutat de membrii Consiliului și Comitetului parohial și de credincioși, biserica a fost reparată și renovată. În cadrul Sfintei Liturghii, PS Sofronie a subliniat înțelesurile ce se desprind din pericopa evanghelică. ‘Răstignirea omului vechi din noi presupune o cumințenie a vieții noastre, o înlăturare a răutății, o dezbrăcare de egoism, o zdrobire a patimilor egoiste prin crucea pe care acceptăm de bunăvoie’, a spus ierarhul. Pr. paroh Remus Iga a fost hirotesit iconom-stavrofor. Ierarhul a oferit diplome de apreciere atât membrilor Consiliului parohial, cât primarului și membrilor Consiliului local.

Sfințiri și binecuvântări arhierești

Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, în fruntea unui sobor format din preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în filia Bocșița, Parohia Coșeiu, ocazie cu care a fost târnosită noua biserică din localitate. Vechea biserică de lemn, monument istoric, s-a dovedit a fi neîncăpătoare, iar după 1990 s-a pus piatra de temelie pentru noua biserică de zid. Mai mulți preoți au condus lucrările la biserică, iar cel ce a finalizat lucrările este pr. Pop Silviu, care a fost hirotesit iconom.

Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit Sfânta Liturghie în Parohia Stoiana, Protopopiatul Gherla, apoi a sfințit iconostasul lăcașului de cult. Acesta a fost reînnoit cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la ridicarea bisericii. La slujbă s-au mai aflat protopopul de Gherla pr. Paul Isip, pr. paroh Daniel Izidor și alți preoți din parohiile învecinate.

Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a resfințit biserica din Parohia Supuru de Sus, Protopopiatul Carei, unde a oficiat Sfânta Liturghie. Pr. paroh Bogdan Mureșan a primit rangul de iconom stavrofor, iar fiul satului Mircea Govor, vicepreședintele Consiliului Județean Satu Mare, care a contribuit la restaurarea bisericii, precum și alți binefăcători au primit diplome. Sărbătoarea a prilejuit întâlnirea tuturor personalităților bisericești și laice, din țară și străinătate, care își au rădăcinile în localitate, alături de toate autoritățile județene și locale. De asemenea, PS Iustin Sigheteanul a resfințit, sâmbătă, 15 septembrie, biserica din Parohia Valea Morii, Protopopiatul Carei. Pr. paroh Ovidiu Tamaș a primit rangul de sachelar, iar binefăcătorii diplome de vrednicie. În aceeași zi, ierarhul a binecuvântat noua capelă de cimitir din Parohia Beltiug, Protopopiatul Carei, acordând pr. paroh Ardelean Ovidiu rangul de iconom stavrofor și diplome de vrednicie binefăcătorilor.

Moaștele Sfântului Ierarh Nicolae la Deva

La Catedrala episcopală ‘Sfântul Nicolae’ din Deva au fost aduse spre închinare, duminică, 16 septembrie, de la Mănăstirea Tuturor Sfinților din Atena, o parte din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae. În așteptarea sosirii raclei cu sfintele moaște, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a săvârșit slujba Vecerniei. Racla a fost adusă de pr. Nectarie de la Mănăstirea Tuturor Sfinților din Atena, însoțit de pr. Mihail de la Mănăstirea Râșca. Pr. Vasile Vlad, consilier administrativ-bisericesc la Centrul eparhial al Episcopiei Devei și Hunedoarei, a ținut un cuvânt de învățătură în care a arătat importanța sfinților în viața Bisericii și a fiecărui credincios. Moștele Sfântului Ierarh Nicolae au rămas la Deva până ieri seară.

Comentarii Facebook


Știri recente