Noi duhovnici în Arhiepiscopia Bucureștilor

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a hirotesit întru duhovnic, pe 25 iunie 2012, nouă clerici din Arhiepiscopia Bucureștilor. Slujba a fost săvârșită în Paraclisul Reședinței Patriarhale cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

Patriarhul României a rostit un cuvânt de învățătură noilor duhovnici prin care a evocat trăsăturile duhovnicului de astăzi.

„Termenul duhovnic este îndată explicat în însăși rugăciunea de hirotesie unde se spune spre slujba de părinte duhovnicesc. Duhovnicul nu este un simplu dezlegător automat de păcate. El este un părinte duhovnicesc care ajută pe fiii săi duhovnicești să crească și îi hrănește și îi ocrotește. Îi hrănește cu hrana spirituală a cuvintelor Sfintei Scripturi și cu hrana spirituală a Scrierilor Sfinților, dar și cu rugăciunea pentru ei. Așa vedem că în Viețile Sfinților nu atât sfatul bun cât rugăciunea fierbinte a salvat de la pierzare pe unii tineri inteligenți”, a spus Preafericirea Sa, după cum informează Radio TRINITAS.

De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a apreciat că „Duhovnicia este o mare demnitate și o mare responsabilitate. În primul rând, demnitatea vine din faptul că harul lui Dumnezeu o dăruiește. Ea nu este rezultatul înțelepciunii noastre, ci rezultatul iubirii milostive a lui Dumnezeu. Pe de alt parte, vasul în care se toarnă harul duhovniciei trebuie menținut și el, ca unul care cere tot timpul să fie demn de conținutul pe care îl poartă. Noi nu suntem lumina lumii, ci doar sfeșnicele în care stă Lumina lui Hristos. Iar în general sfeșnicul purtător de lumină trebuie să fie și el la înălțimea chemării de luminători”.

Totodată, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române le-a vorbit noilor duhovnici despre misiunea lor în societatea contemporană.

„Examenul mai greu urmează în slujirea propriu-zisă, acolo unde trebuie dat un sfat duhovnicesc pe care nu l-ați întâlnit întotdeauna în răspunsurile date în cărți. De aceea, trebuie multă smerenie și în același timp multă cerere de ajutor de la Dumnezeu. Slujba de părinte duhovnicesc, așa cum se spune în însăși rugăciunea de hirotesie, este una apostolică. Duhovnicul nu este un simplu învățător. El este unul care naște duhovnicește fii duhovnicești și-i crește duhovnicește”, a spus Preafericirea Sa, după cum informează TRINITAS TV.

Tot în cuvântul de învățătură Patriarhul României a arătat cum trebuie să se comporte în duhovnic bun.

„Duhovnicul trebuie să fie ca un medic și anume, să vindece și cu medicamente plăcute și cu medicamente mai aspre și să evite două extreme: o rigurozitate prea mare și o îngăduință prea mare. El trebuie să caute un singur scop, nici să înfricoșeze nici să încurajeze la păcat, și anume, vindecarea celui căzut. Sfântul Vasile cel Mare spune că omul cu adevărat iertat de Dumnezeu este cel care nu mai săvârșește păcatul”.

La final, noii duhovnici au primit din partea Patriarhului României un molitfelnic, o cruce de binecuvântare, mai multe broșuri și certificatul de duhovnicie.

Comentarii Facebook


Știri recente