Noi biserici pentru Sfânta Parascheva, în București

Astăzi, 11 octombrie a.c., Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, va participa la slujba de sfințire a capelei și a demisolului bisericii cu hramurile „Sfânta Cuvioasa Parascheva” și „Intrarea Domnului în Ierusalim”, din orașul Voluntari, strada Florilor.

În cadrul parohiei nou-înființate, la care slujesc părintele paroh Claudiu Tomozii și părintele Radu Mureșan, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, se va dezvolta un centru misionar pastoral ce va cuprinde un spațiu pentru asistența socială, centru cultural pentru conferințe și cateheze și grădiniță pentru cei mai mici credincioși.

Construcția lăcașului de cult, susținută de consiliul local al comunei Voluntari și de către domnul primar Florentin Costel Pandele, a început în luna noiembrie a anului 2007 și se estimează a fi finalizată în anul 2009. „Această zi este un prilej cu totul și cu totul deosebit, pentru că vom începe slujirea în această sfântă biserică, începându-se constituirea bisericii celei vii a credincioșilor. Prezența Părintelui Patriarh la sfințirea acestei biserici înseamnă pentru noi un imbold ca să continuăm lucrările începute, o încurajare pentru credincioși, ca ei să se constituie ca o biserică vie în jurul noului altar sfințit”, ne-a declarat părintele Radu Mureșan.

După slujba sfințirii, Patriarhul Daniel va binecuvânta pe cei 2.000 de pelerini din orașul Voluntari, care vor pleca la Iași pentru a participa la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Noua biserică din Voluntari, de dimensiunile unei catedrale, va fi cea mai mare biserică din România închinată Sfintei Cuvioase Parascheva.

Duminică, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române va sfinți capela bisericii cu hramul „Sfânta Cuvioasa Parascheva” – Cotroceni, din cartierul bucureștean Drumul Taberei, precum și racla cu veșminte ale Cuvioasei Parascheva, dăruite parohiei de către Patriarhul României la începutul anului 2008. Marți, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, Părintele Patriarh Daniel, însoțit de Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, va participa la hramul Mănăstirii Samurcășești din comuna Ciorogârla.

Cu acest prilej, se va oficia și slujba de resfințire a bisericii celei mari a mănăstirii, care are, la unul din cele trei altare, hramul „Sfinta Cuvioasă Parascheva”. „Sărbătoarea de marți înseamnă pentru noi prilej de bucurie și de cinstire deosebită a Cuvioasei Parscheva, care s-a odihnit un timp și în mănăstirea noastră și care, prin grija și evlavia ctitorului Teodor Ciurea, are în Biserica noastră un altar închinat ei. Ne bucurăm că am reușit să înfrumusețăm acest sfânt locaș și mulțumim Domnului că sfințirea bisericii va fi săvârșită de Părintele Patriarh Daniel, a cărui prezență și cuvânt ziditor înseamnă pentru noi o mângâiere și o bucurie a sufletului”, ne-a declarat maica stareță, Lucia Bostan.

( Sursa: Ziarul Lumina Nr. 237/ 11 octombrie 2008)

Comentarii Facebook


Știri recente