Noi biserici la Pucioasa și Proșca

Credincioșii Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din orașul Pucioasa, județul Dâmbovița, au biserică nouă, după cum informează „Ziarul Lumina”. Aceasta a fost sfințită duminică. Și în localitatea Proșca, din județul Buzău, credincioșii au participat duminică la sfințirea noului lăcaș de rugăciune care va prelua serviciul liturgic săvârșit în vechea biserică, monument istoric de la 1800, dar care necesită lucrări de consolidare și reparații.

Noua biserică a Parohiei Proșca închinată Sfântului Ierarh Nicolae, ridicată într-un timp relativ scurt, între anii 2010 și 2012, a fost sfințită duminică de Înalt Preasfințitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, înconjurat de un sobor de slujitori. La sărbătoare au participat credincioși din parohie și din satele vecine. După slujba de sfințire, chiriarhul locului a săvârșit și Sfânta Liturghie și a rostit un cuvânt de învățătură. „Este o zi frumoasă, o zi senină ca și sufletele credincioșilor acestei parohii care au ajutat la ridicarea noului lăcaș de rugăciune. Sfințirea unei biserici ne îndeamnă la rugăciune și la săvârșirea faptelor bune pentru a fi demni de darul pe care l-am primit și pe care trebuie să-l prețuim”, a spus Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Epifanie. La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele paroh Constantin Ștefan a primit rangul de sachelar pentru activitatea desfășurată în cadrul parohiei. Deoarece Parohia Proșca nu are un număr mare de credincioși, pentru ducerea la bun sfârșit a lucrărilor la noul lăcaș de rugăciune, parohia a fost ajutată de Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Consiliul Județean Buzău și Primăria comunei Năeni, din județul Buzău, care a acordat în folosință gratuită terenul pe care a fost ridicată noua biserică. Vechea biserică a Parohiei Proșca, datată la 1800, a fost construită din piatră calcaroasă care se găsește din belșug în zona deluroasă a comunei Năeni. După 212 ani, lăcașul de rugăciune a suferit pagube din cauza infiltrației apei, care a slăbit duritatea pietrei din care este construită vechea biserică. Deși a fost construit un acoperiș nou, șubrezimea vechii biserici a determinat ridicarea unui nou lăcaș de rugăciune, deși există speranța ca biserica-monument istoric să fie consolidată și restaurată. „În Parohia Proșca era nevoie de o nouă biserică, deoarece în vechiul lăcaș de rugăciune, monument istoric, nu se mai puteau oficia slujbe. Sperăm ca-n viitor, printr-o colaborare cu autoritățile statului care se ocupă cu salvarea monumentelor istorice, să se poată interveni la consolidarea și refacerea vechii biserici”, a spus părintele protoiereu Ștefan Vișan de la Protoieria I Buzău.

Sfințirea unei biserici concentrează solidaritatea credincioșilor

Înalt Preasfințitul Mitropolit onorific Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a săvârșit duminică, 11 noiembrie, slujba de sfințire a bisericii Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din orașul Pucioasa, județul Dâmbovița, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. După slujba de sfințire, chiriarhul locului a săvârșit Sfânta Liturghie și a rostit un cuvânt de învățătură. „În cuvântul de învățătură, Înalt Preasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, a vorbit despre rolul pe care sfințirea unei biserici îl are pentru viața parohială, deoarece concentrează solidaritatea credincioșilor, amplifică comuniunea lor și se constituie într-un reper spiritual central pentru toți enoriașii. Înalt Preasfinția Sa a subliniat și faptul că osteneala și darurile care au înlesnit ridicarea acestei biserici reprezintă un model de solidaritate creștină, de unitate a poporului lui Dumnezeu pentru depășirea provocărilor timpului nostru, a necazurilor și a greutăților de tot felul, care trebuie să se manifeste și pe viitor”, ne-a spus părintele Marian Puiescu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Târgoviștei.

Biserica parohială a fost înălțată, în ultimii ani, la inițiativa și cu binecuvântarea chiriarhului locului, cu contribuția mai multor sponsori generoși și cu sprijinul autorităților locale și al credincioșilor din orașul Pucioasa.

Comentarii Facebook


Știri recente